Nieuws uit Zwolle

Red Het Paard!!

Studenten en Politieke Jongeren slaan handen ineen om hun kroeg te redden

 

JOVD-voorzitter en SOOZ-lid Maurice Schurink legde in Studio Stadkamer op Radio Focus uit waarom Het Vliegend Paard niet mag verdwijnen.

Zwolle – Dat de horeca het moeilijk heeft weet iedereen. Veel stamgasten vragen zich zelfs af hun ’tweede huis’ deze crisis wel gaat overleven.  De Zwolse studenten en de politieke jongeren gaan echter nog een stap verder. Zij roepen de gemeente en Hogeschool Windesheim op om hun kroeg ‘Het Vliegende Paard’ te behoeden voor de ondergang. Het Paard, zoals de kroeg in de Voorstraat meestal genoemd wordt is zowel voor Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) als voor het Politieke Jongeren Platform namelijk veel meer dan zomaar een kroeg. Het is hun thuishonk én uitvalsbasis.

Het SOOZ, Studenten Overleg Orgaan Zwolle, en politieke jongerenplatform Hanzeland sloegen de handen ineen en roepen zowel de gemeente Zwolle als pandeigenaar hogeschool Windesheim op om studentencafé het Vliegende Paard financieel te ondersteunen.

Dat het Vliegende Paard veel meer is dan zo maar een kroeg, blijkt wel uit bijvoorbeeld het feit dat burgemeester Henk Jan Meijer er ooit al het allervroegst opende stembureau van Nederland in gebruik nam er daar zelfs het landelijk journaal mee haalde.   Foto © Pending Title Photography

Uitbater Dennis Kaatman blij met oproep

Al sinds haar oprichting is het Paard, zoals het in de volksmond ook wel genoemd wordt, een broeinest voor het Zwolse studenten- en verenigingsleven. Uitbater Dennis Kaatman zit met de handen in het haar. “We zouden dit jaar ons 25-jarig jubileum vieren. Maar toen 15 maart alles ineens op slot moest, sloeg de schrik me, net als bij elke andere Zwolse uitbater, om het hart. Natuurlijk hebben wij in al die jaren kunnen sparen voor financiële tegenslagen maar een crisis als deze kun je simpelweg niet vooruit begroten. Dat is de voornaamste reden dat wij dit initiatief van twee van de meest belangrijke studentenorganisaties uit onze prachtige stad van harte willen steunen.”

Ik denk dat Zwolle een stuk minder bruisend zal zijn als Het Vliegende Paard er niet meer is. Maurice Schurink (JOVD), over oproep voor steun voor studentenkroeg

Hogeschool Windesheim

Volgens het SOOZ en het PJP Hanzeland is het ontzettend belangrijk dat het Vliegende Paard ook na de huidige Corona-crisis blijft voortbestaan. Namens PJP Hanzeland is JOVD-voorzitter Maurice Schurink aan het woord: “Sinds de wederoprichting van onze Zwolse JOVD-afdeling in 2013 is het Vliegende Paard huisvester van haast al onze activiteiten en wij vinden dat een bruisende studentenstad als Zwolle niet zonder dit café kan.  Windesheim is verhuurder van het pand en het zou zich moeten afvragen waar haar studenten na deze crisis nog terecht zouden kunnen tijdens een avondje uit. Goed rentmeesterschap is juist nu van een ongekend groot belang.”

Ook SOOZ maakt al jaren gebruik van  de mogelijkheden binnen Het Vliegende Paard. “Het Vliegende Paard is de huiskamer van studerend Zwolle”, vervolgt SOOZ-vicevoorzitter Dagmar Hoekstra. “Omdat deze kroeg normaal gesproken volloopt met Zwolse studenten kunnen wij slechts hopen dat het Paard financieel overeind gehouden wordt. Net als de JOVD kunnen wij het moeilijk verkroppen dat wanneer het collegejaar straks weer zou begint de student geen geschikte plek heeft om ‘s avonds naartoe te gaan. Niet alleen voor een borrel, maar ook voor andere activiteiten naast studeren. Verschillende verenigingen gebruiken het Paard als uitvalsbasis om te vergaderen en activiteiten te organiseren . Ook wij organiseren belangrijke evenementen voor onze leden in het Paard. Als dit weg zou vallen, valt ook dit laagdrempelige aanspreekpunt richting de studenten van Zwolle weg. ” Windesheim speelt hierin op dit moment een rol die de studenten niet kunnen begrijpen.

Moeilijk

“Om daarop in te haken,” vervolgt Schurink, “snappen we ook dat de gemeente Zwolle en het Windesheim op dit moment in een lastige situatie zitten. Toch willen we wel het statement maken dat de tijd nu ontzettend begint te dringen. Niet alleen voor het Vliegende Paard, maar voor de gehele sector. De horeca krijgt door het beleid van de landelijke overheid klap na klap te verwerken. En terwijl het Vliegende Paard het financieel nog heel even kan uithouden, kunnen concullega’s dat echter niet. En dat met een prachtige zomer voor de boeg…”

Dennis Kaatman van het Vliegende Paard geeft aan dat in 2018 de kroeg nog werd verkozen tot de beste van Midden-Nederland. “Die support voelen wij zelfs  in deze tijd nog iedere dag en nu proberen wij met diverse alternatieven de Zwolse student te bereiken. Helaas behalen wij hieruit niet voldoende financiële inkomsten om op eigen kracht deze crisis te kunnen overleven. Ik hoop dan ook, met mijn gehele team, dat de gemeente Zwolle en pandverhuurder hogeschool Windesheim met ons het gesprek aan willen gaan. Mogelijkheden te over wat mij betreft,” besluit Kaatman.

Gerelateerde artikelen

Back to top button