KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

HPV-vaccinatie voor 18 t/m 26-jarigen in Zwolle

Zwolle – Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.

Hoe kom je aan HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

Ja, ik wil de HPV vaccinatie (alleen in 2023 kosteloos)

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en heb je nog geen twee HPV vaccinaties gehad? Dan ontvang je een uitnodiging. Met de uitnodiging kun je kosteloos via de website of telefonisch een afspraak inplannen voor de HPV vaccinaties (tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten). Er zijn in onze regio vaccinatielocaties in Zwolle, Deventer en Hardenberg.

Meer informatie vind je op de pagina over HPV-vaccinaties.

Bron
ggd ijsselland

Gerelateerde artikelen

Back to top button