MärktProatNieuws uit ZwolleVoorpagina

Radio MärktProat #11 – Bijna geen pinautomaat meer te vinden

Zwolle – In het centrum van Zwolle worden de pinautomaten steeds schaarser. Ook in de wijken is geld uit de muur lastig. Dit komt omdat banken veel geldautomaten verwijderen vanwege het risico op ramkraken.

Zo is de ABN-AMRO automaat bij de C&A in de binnenstad weggehaald. En van diezelfde bank missen nu ook de automaten aan het begin van het uitgaansgebied de Voorstraat en in Zwolle Zuid aan de Deventerstraatweg. De nieuwe Geldmaat in de Assendorperstraat is al tijden dichtgetimmerd. En ook bij het station kun je op dit moment alleen terecht bij de GWK automaat want de automaten bij de ABN-AMRO bank zelf zijn ook dichtgetimmerd.

Schandalig noemt een marktbezoekster het: “Vooral voor oudere mensen die niet meer zo mobiel zijn en geen familie in de buurt hebben die even geld op kunnen halen. Dit kan echt niet”. Een ander vrouw woont in de wijk Berkum. “Daar staat een pinautomaat in de Coöp maar daar kun je na negen uur ’s avonds niet meer terecht. ”

Het gaat dus niet alleen om weggehaalde automaten, maar ook om de tijden waarop gepind kan worden. Sinds kort worden ’s avonds na 11 uur de automaten buiten werking gesteld. Ook zie je steeds meer rijen mensen wachtend voor de pin en is bij tijd en wijle het geld in de automaat op of ontbreken bijvoorbeeld de briefjes van 20 euro.

Voor jong en oud een lastig probleem. Veel oudere mensen betalen het liefst met contant geld. Het vertrouwen in digitaal geld is minder groot en het is ook nog de generatie die werkt met een weekbudget dat vooraf gepind wordt. Ook de stappende jeugd vindt het toch wel makkelijk als er een geldautomaat ’s nachts beschikbaar is.

Het is niet alleen kommer en kwel. Er kan nog wel geld gepind worden bij de supermarkt automaten. Al is de pinner dan wel weer afhankelijk van de openingstijden.

Iedere week staat Radio Focus op de markt of een andere plek in de stad. Verslaggever Tom Neijensteijn struint de markt af voor een gezellig praatje of een serieus gesprek. Actualiteiten, gezelligheid en bijzondere verhalen van de marktbezoekers en de marktkoopmannen komen voorbij in Marktproat. Presentatie: Tom Neijensteijn!
Foto © Tim Dijkman

 

© RTV Focus – Janos Korpadi

Tags
Meer bekijken
Bekijk ook
Close
Back to top button
Close