Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Raad stemt in met vuurwerkvrije zones; VVD komt met ‘Vuurwerkblije buurt’

Zwolle – Zwolle gaat experimenteren met verplichte en vrijwillige vuurwerkvrije zones. De gemeenteraad stemde hier maandagavond mee in. Als tegenhanger van deze vrijwillige zones kwam VVD fractievoorzitter Thom van Campen met het meldpunt ‘Vuurwerkblije buurt’ voor alle buurten die graag vuurwerk afsteken.

Vrijwillige vuurwerkvrije zones

Vuurwerk is een traditie die inmiddels hoort bij de jaarwisseling. Het brengt veel plezier, maar er zijn ook inwoners die hierdoor overlast of onveiligheid ervaren. Daarom kunnen inwoners met hun buren afspreken om geen vuurwerk af te steken. Bij voldoende animo wordt de straat dan een vrijwillige vuurwerkvrije zone. De gemeente helpt met de communicatie daarover.

Naast de vrijwillige zones gaat Zwolle ook experimenteren met verplichte vuurwerkvrije zones. Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, dierenverblijven, natuurgebieden of andere kwetsbare gebieden kunnen op verzoek worden toegewezen als verplichte zone. In deze zones gaat de gemeente actief handhaven op het vuurwerkverbod.

GroenLinks en de PvdA zijn blij met de proef voor vuurwerkvrije zones. Beide partijen wijzen op de positieve effecten voor de veiligheid en de natuur. Bovendien hopen ze dat door deze zones er minder schade ontstaat tijdens de jaarwisseling aan straatmeubilair. Brammert Geerling van de SP is minder enthousiast. De vuurwerkvrije zones gelden alleen tijdens de officiële afsteektijden terwijl de meeste schade en overlast plaatsvindt in de dagen voor en na de jaarwisseling, volgens Geerling.


Vuurwerkvrije zones, wat vinden de Zwollenaren daar van? We vroegen het aan bezoekers van het Winkelcentrum Stadshagen. Luister mee.


 

Vuurwerkblije buurt

De VVD is juist heel blij met de uitkomst van de zogenaamde Vuurwerknota. “Hoera! Legaal vuurwerk afsteken blijft in Zwolle gewoon mogelijk. Dat is een mooi punt voor onze stad want vuurwerk is iets waar je het oude jaar mee uit knalt.”, betoogt Van Campen in de raad. “Wij zijn blij dat slechts uitzonderlijk kwetsbare gebieden zoals ziekenhuizen en natuurgebieden kunnen worden aangewezen als ‘verplicht vuurwerkvrije zone’ en alleen als daar unaniem draagvlak voor is. Dat betekent dat we in de Zwolse wijken gewoon vuurwerk kunnen blijven afsteken. De VVD wil daarom de eerste vuurwerkblije buurt aanwijzen!”

De partij roept via Facebook buurten, die houden van vuurwerk, op om zich aan te melden voor het predicaat ‘Vuurwerkblije buurt.’ “Vergeet niet de buren te taggen”, zegt de partij er bij. Want ook hier geldt dat er instemming moet zijn van de buurt. Melders kunnen voor het einde van het jaar rekenen op een bezoekje van de VVD Zwolle.

Website vuurwerkvrije zones

Inwoners, instellingen en scholen die een vuurwerkvrije zone willen aanvragen kunnen dat doen via de website van de gemeente Zwolle.

Aanmelden vuurwerkvrije zone

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren