Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

PvdA Zwolle: Keuzemoment middelbare school moet flexibeler

Zwolle – In Nederland moeten kinderen op 12-jarige leeftijd de keuze maken voor de middelbare school. Dat moet anders vindt de PvdA in Zwolle:    ‘Waarom zouden we alle kinderen op het zelfde moment, aan het begin van hun puberjaren, waarin zij hun persoonlijkheid ontwikkelen, waarin ze leren te leren, waarin ze zich ook cognitief nog sterk ontwikkelen, dwingen om een keuze te maken?’ De partij doet dan ook een oproep aan het college om Zwolse scholen te stimuleren en te ondersteunen in onderwijsinnovatie op dit gebied.

Onderwijs dat past bij kind

Met het verleggen van het moment van de schoolkeuze wil de PvdA eerlijke kansen bieden: ‘Die beginnen in het onderwijs, op school.’ Nu blijkt dat ,door het vroege keuze moment, de opleiding van de ouders sterk meespeelt. Kinderen van hoog opgeleide ouders kiezen veel vaker voor een hogere opleiding terwijl kinderen van ouders met een lage opleiding ook kiezen voor dat lagere niveau. ‘Wij vinden het belangrijk dat een kind het onderwijs volgt dat bij hem past.’, aldus Eefke Meijering fractievoorzitter van de PvdA.

Project 10-14

Er zijn al goede initiatieven in Zwolle . Zo bereidt het Openbaar Onderwijs Zwolle het project 10-14 voor waarmee ze start in 2017. De leerlingen binnen dit project zijn afkomstig van verschillende basisscholen. Ouders en/of basisschool kunnen van mening zijn dat een formele overstap naar het voortgezet onderwijs voor hun kind op 12-jarige leeftijd niet wenselijk is. Belangrijkste redenen die worden aangegeven zijn: ‘er is nog niet uitgehaald wat er in zit’ (uitstel van keuze) en/of sociaal-emotioneel nog ‘jong’ en daarmee nog niet toe aan voortgezet onderwijs. De doelgroep bestaat uit  die leerlingen waarvan verwacht mag worden dat zij het meeste profijt zullen hebben van kleinschalig, innovatief en op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd onderwijs.

Ook de meerjarige brugklas zoals bij de vrije school in de Van der Capellen scholengemeenschap is één van de initiatieven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button