Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA Zwolle: Wat kan gemeente doen als mensen door hoge energienota in problemen komen

Zwolle – De grootste energieleveranciers maakten afgelopen donderdag bekend dat hun tarieven omhoog gaan. Dit betekent zo’n 110 euro per jaar verhoging voor een gemiddeld huishouden, volgens prijsvergelijker Pricewise. De Zwolse PvdA fractie maakt zich hier zorgen over omdat in Nederland veel mensen een te hoge energierekening hebben in verhouding tot hun inkomen. Ze wil nu van het college weten of dit ook in Zwolle speelt.

Veel Nederlanders hebben dus een te hoge energierekening in verhouding tot hun inkomen. Dit zijn vaak gezinnen die wonen in slecht geïsoleerde woningen. Hierdoor hebben ze moeite met het betalen van de maandelijkse gas-, water- en elektriciteitsrekeningen. Omdat de energiekosten in 2018 gaan stijgen wordt de druk op de lage inkomens nog groter, aldus de fractie. Raadslid Sanneke Snuverink hierover: “Wij willen dat inwoners zeker zijn dat ze elke maand kunnen rondkomen en hopen niet dat inwoners door een te hoge energierekening het niet meer kunnen redden”.

Energiebesparende maatregelen / armoedemaatregelen

De PvdA heeft zorgen over de steeds hoger wordende energielasten die kunnen leiden tot schulden en een grote impact hebben op het besteedbare inkomen. Het verminderen van energielasten kan aanmerkelijke ruimte bieden in maandelijkse lasten. “Van het college willen we weten wat de gemeente kan doen om huishoudens tegemoet te komen in energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld door het verduurzamen van woningen. Maar we willen ook graag weten wat de gevolgen van de energielasten zijn op het inkomen en hoe deze onderdeel zijn van de armoedemaatregelen”, aldus Snuverink.

Gerelateerde artikelen

Back to top button