Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA Zwolle:​ “​topsalaris voorzitter Bank Nederlandse Gemeenten aanpakken”​

Zwolle – De PvdA Zwolle wil dat het salaris van de voorzitter van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) wordt verlaagd. De voorzitter van de BNG verdient nu meer dan zes ton per jaar en dat vindt de PvdA een veel te hoog bedrag. Het hoge salaris van de voorzitter is iets waar de partij zich al langer aan ergert. Samen met fracties in​ andere ​steden en Tweede Kamerleden John Kerstens en Henk Nijboer stelt de partij dan ook vragen en roept op om tot een meer passende vergoeding te komen.

Bank voor gemeenten

De BNG is een bank die volledig in handen is van de overheid en die voornamelijk tegen lage risico’s aan lokale overheden en semipublieke partijen leent. De bank probeert deze partijen zo bij goedkope financiering te helpen. Fractievoorzitter Eefke Meijerink: “Het valt niet uit te leggen dat iemand in zo’n semipublieke functie zo absurd veel verdient. Het salaris komt nu ver boven de grens van de Wet Nomering Topinkomens uit en dat is onacceptabel”​. Zwolle heeft net als andere gemeenten aandelen bij de BNG en de PvdA vindt daarom dat ze de handen ineen moeten slaan om dit aan te pakken. “Net als fracties in andere steden en onze Tweede Kamerfractie zouden we deze in onze ogen onwenselijke situatie graag veranderen.”

Gezamenlijk aandacht vragen

De PvdA hoopt door gezamenlijk aandacht te vragen en vragen te stellen over de vergoeding te bewerkstelligen dat de voorzitter een ander salaris krijgt, dat beter past bij een semipublieke functie. In Zwolle vraagt Meijerink onder meer aan het College van Burgemeester en Wethouders of het College haar mening deelt dat het nodig tijd is om het salaris van de voorzitter bij te stellen. Ook vraagt zij hoe Zwolle samen met andere aandeelhouders invloed kan uitoefenen op het beloningsbeleid van de BNG bestuurders. “Wij strijden al langer tegen absurd hoge salarissen in de semipublieke sector. Wij zien dan ook graag dat we in deze situatie ook tot een beter passende vergoeding komen”, aldus Meijerink.

Gerelateerde artikelen

Back to top button