Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA wil toegankelijkheid festivals vergroten

Zwolle – Het festivalseizoen komt er weer aan. We zien mooie line-ups verschijnen voor bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival, Koningsdag en ook Zwolle Unlimited is druk bezig met het samenstellen van het programma. De PvdA vindt het belangrijk dat deze festivals en evenementen er zijn. Ze zorgen voor een levendige stad, maar het is ook een laagdrempelige manier om Zwollenaren in aanraking te brengen met kunst en cultuur.

Maar niet voor iedereen zijn deze festivals en evenementen even makkelijk toegankelijk. Hoewel veel festivals al maatregelen treffen voor mensen met een beperking, ervaren zij toch nog knelpunten. Raadslid Patty Wolthof: “We horen van jongeren met een beperking dat er nog veel verbeterpunten zijn bij de Zwolse festivals en evenementen. De PvdA vindt dat toegankelijkheid de norm moet zijn en ontoegankelijkheid de uitzondering. Daarom vragen we het college in actie te komen.”

Opnieuw beoordelen

Zwolse festivals zetten zich overigens al jaren in om de toegankelijkheid van festivals voor minder validen en ouderen te vergroten. Zo heeft het Bevrijdingsfestival een rolstoelpodium en zijn er opritten naar toiletvoorzieningen in plaats van trapjes. Toch zijn er nog knelpunten. Bijvoorbeeld voor jongere festivalliefhebbers die geen gebruik maken van een rolstoel, maar slecht ter been zijn is het niet mogelijk sommige festivals dicht te naderen met bus of auto, waardoor de wandeling naar het festival eigenlijk al te vermoeiend is. De Zwolse PvdA-fractie vraagt het college om samen met Stichting Toegankelijk Zwolle (voorheen de Zwolse Gehandicaptenraad) en festivalorganisatoren de festivals opnieuw te beoordelen op de toegankelijkheid en waar nodig maatregelen te treffen.

Oproep ervaringsdeskundigen

Patty Wolthof: “Input van ervaringsdeskundigen is heel belangrijk. We roepen mensen die festivals bezoeken daarom ook op hun ervaringen met ons te delen. De PvdA is trots op de prachtige festivals die onze stad rijk is en vindt dat iedereen die dat wil ze zou moeten kunnen bezoeken.” Als mensen hun ervaringen willen delen kunnen ze mailen naar patty.wolthof@gmail.com

Gerelateerde artikelen

Back to top button