Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA wil oplossing voor ‘vriezerbussen’: “het is klaar nu”

Zwolle – De provinciale PvdA-fractie is verbolgen dat chauffeurs van Keolis nog steeds koukleumend in hun bus zitten. “Het is voor ons echt klaar nu,” zegt Statenlid Hans Nooter. “De problemen met deze bussen houden inmiddels al een jaar aan. Er wordt steeds geduld gevraagd en gewerkt aan oplossingen maar ondertussen rollen de chauffeurs en de reizigers van de ene rampspoed naar de volgende ellende. We kunnen onze mensen niet in de kou laten staan. Nood breekt wet.” De verwarming van de elektrische bussen van Keolis werken nog steeds niet goed. Dat betekent dat chauffeurs in de vrieskou hun werk moeten doen. Een oplossing is nog ver weg. Vervoerder Keolis deelt uit arren moede thermokleding uit aan de kleumende chauffeurs. In Gelderland, waar Keolis met dezelfde bussen rijdt, wil inmiddels een meerderheid van de politieke partijen dat de provincie als opdrachtgever van het openbaar vervoer zich met de bussen gaat bemoeien.

Met handschoenen achter het stuur

Nooter: “We hebben keer op keer gevraagd om een oplossing. En steeds wordt ons verteld dat eraan wordt gewerkt, dat het taai is. En nu zitten onze chauffeurs met handschoenen aan achter het stuur. Terwijl het ziekteverzuim bij de vervoerder al treurig hoog is. Dit heeft echt lang genoeg geduurd. Wij kunnen het aan onze inwoners niet verkopen dat het ov in Overijssel rondrijdt met vrieswagens.”

Boetes

De PvdA wil op de eerstvolgende commissiedag, woensdag 19 januari, duidelijkheid van het provinciebestuur “over de mogelijkheden die we hebben om in te grijpen”. “Ik wil weten wanneer we als provincie bijvoorbeeld boetes kunnen opleggen aan de vervoerder,” zegt Nooter. “En of het mogelijk is om andere bussen in te huren zo lang de elektrische bussen niet voldoen. Zijn er geen reisbedrijven waarvan de vloot toch stilligt in deze coronatijd? Ik noem maar wat. Waar het mij om gaat is dat deze situatie niet langer over de rug van de mensen mag gaan. Dit gaat niet meer zo. We zijn de chauffeurs én de reizigers een oplossing verschuldigd.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button