AlgemeenNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

PvdA viert 125-jarig bestaan in Zwolle

Deze week in het nieuws

Zwolle – Zowel de landelijke voorzitter als de voorzitter van de Jonge Socialisten komen op dit moment uit Zwolle. Logisch dus, zou je denken, dat de PvdA haar 125-jarig bestaan in deze Hanzestad vierde afgelopen week. Toch is dat niet de officiële reden. Zwolle is namelijk niet alleen nu een thuisbasis voor de sociaal-democraten, maar was dat 125 jaar geleden ook al zo. Nelleke Vedelaar, oud-wethouder in Zwolle én de huidige partijvoorzitter: “Eigenlijk min of meer bij toeval.Het was hier in Zwolle dat de oprichters van de SDAP elkaar troffen om de partij op te richten. Zwolle was gewoon goed bereikbaar per spoor.”

De oprichtingsvergadering vond plaats in restaurant de Atlas aan de Ossenmarkt. Een plaquette aan de muur herinnert er aan dat de Sociaal-democratie in Nederland hier begon. Ook nu nog zijn de socialisten in Zwolle er trots op dat de Overijsselse hoofdstad de opvolger van de SDAP – die na de oorlog Partij van de Arbeid ging heten – als oprichtingsplaats heeft. Juist in de week dat de PvdA in de peilingen weer de tweede partij van Nederland werd, vierden de socialisten dus het 125-jarig bestaan. Dat deden ze met een toespraak van Nelleke Vedelaar, een bloemlegging bij de Atlas en een historische wandeling door de stad.

We strijden voor hele belangrijke dingen…. Als wij geloofwaardig zijn, dan sluiten de mensen zich bij ons aan, dan bloeit de partij weer op! Nelleke Vedelaar

Rode Wandeling Zwolle

Speciaal voor deze gelegenheid is er een boekje verschenen met een ‘Rode wandeling door Zwolle’. “De verbintenis tussen de partij en Zwolle heeft wel alles te maken de harde strijd die hier in Zwolle, in bijvoorbeeld Deventer en in het Noorden gestreden werd voor betere omstandigheden voor de werknemers.” Daarmee is de partij dan ook nog steeds actueel. Diezelfde strijd voert de partij nog steeds. Vroeger voor andere de veenwerkers, nu bijvoorbeeld voor de ZZP-ers die slecht betaald worden en geen enkele sociale zekerheid hebben.

Nelleke Vedelaar legde samen met Tini van der Laan-Vogt – dochter van de allereerste SDAP wethouder in Zwolle – een bos bloemen bij de Atlas. ©RTV Focus

Bloemlegging

Na de toespraak en het bekijken van een filmpje over de geschiedenis van de partij trokken de aanwezigen van de Stadkamer naar de Atlas. Daar legde Nelleke Vedelaar samen met Tini van der Laan-Vogt een bos bloemen bij de herinneringsplaquette en werd het eerste exemplaar van de ‘Rode Wandeling door Zwolle’ uitgereikt. En de socialisten zouden geen socialisten zijn als ook niet ‘De Internationale’ uit volle borst gezongen zou worden.
Hierna was het tijd voor de wandeling en een borrel in De Enk.

Tweede partij van Nederland

Toen Nelleke Vedelaar vertrok als wethouder om partijvoorzitter te worden, zat de PvdA op een historisch dieptepunt. Juist op de dag dat ze het 125-jarig bestaan vieren, werd bekend dat ze weer de tweede partij van Nederland zijn, in de peilingen althans: “Peilingen zijn maar peilingen, maar het is fantastisch natuurlijk. We hebben nooit opgegeven, bleven vooruitkijken én verantwoordelijkheid hebben getoond voor de dingen die mis zijn gegaan. En dan sluiten de mensen zich weer aan en dan bloeit de partij weer op!”

Gerelateerde artikelen

Back to top button