Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Luister terug – PvdA team wint tweede editie Grote Zwolle Quiz 2018

Zwolle – Wat is een zwaardveger en hoe lang mag je al ongekleed recreëren bij de Wythmenerplas? Twee voorbeelden uit de Grote Zwolle Quiz 2018 die gehouden werd in het HCO. Maar liefst 25 teams schreven zich in voor deze 2de versie van de quiz over Zwolle door de tijden heen. Opvallend daarbij was het grote aantal politici, die zes teams leverden. Vooral de PvdA leek een gooi te willen doen naar de overwinning. Ze namen maar liefst 3 historici en een sportkenner mee. Het bleek de juiste samenstelling te zijn. Het scheelde slechts één punt. Maar de overwinning werd binnengesleept.

Martin van der Hooft

Verslaggever / Programmamaker

Vincent Robijn

Hoewel ook burgemeester Meijer er was, was de meest bijzondere aanwezige misschien wel Vincent Robijn. Het was zijn eerste dag als directeur van het HCO. Een mooie gelegenheid voor de in Amersfoort wonende Robijn, om op die eerste dag veel kennis op te doen over zijn nieuwe werkplaats.

Vertwijfeling

De quiz bestond dit jaar uit 5 ronden van 10 vragen, verdeeld over 10 categorieën. En een zesde ronde met beeldvragen. De vragen hadden lang niet altijd te maken met de historie van Zwolle. Ook het moderne Zwolle kwam uitgebreid aan bod. Al na de eerste ronde keken enkele deelnemers vertwijfeld om zich heen, terwijl anderen toen nog zelfverzekerd de antwoorden invulden.

Ik weet niet veel

Onder hen een team met de wat misleidende naam: ‘Ik weet niet veel’. Het team bestaande uit Dick en Coleta Hogenkamp, Adri van Drielen en Minke Kraaijer, wist twee jaar geleden namelijk nog de quiz te winnen. Coleta, verklaarde na de 2de ronde: “Het niveau is ongeveer gelijk aan vorige keer, dus het lijkt wel goed te gaan.” Dat gevoel bleek te kloppen. In de tussenstand na 3 ronden hoefden ze alleen een team van de Stadsrondleiders en de Sassenpoortwachters voor zich te laten gaan. De historici van de PvdA stonden op dat moment op de 4de plaats. Met 22 punten vlak achter de top 3. Ras-Zwollenaar Willem Willemsen, had het op dat moment al lastiger: “Wa weet ‘k noe van sport. Die vrage over de Vlasakkers wiss’n ik wel, doar bin ik ebor’n.”  Maar zijn team deed het in ieder geval beter dan de SP, die stond halverwege helemaal onderaan.

Wa weet ‘k noe van sport. Die vrage over de Vlasakkers wiss’n ik wel, doar bin ik ebor’n. Willem Willemsen

De laatste drie ronden moesten de definitieve schifting brengen in de top. Waarbij de laatste ronde dus bestond uit 8 beeldvragen. Die bleken nog lastiger te beantwoorden dan men zou denken. Pas in die ronde werd de definitieve winnaar dan ook bekend. De PvdA won uiteindelijk met 47 punten. Vlak voor het team Stadsrondleiders I met 46 punten.


Aankomende week, van maandag tot en met vrijdag iedere ochtend om 10.15 uur live in ‘Zwolle anno Toen’op Radio Focus NL

Fragment Dick en Coleta Hogenkamp

Fragment René de Heer

Fragment Jan Brink

Fragment Johan Bolters

Fragment Willem Willemsen

Fragment Henk Jan Meijer

Fragment Jan Slijkhuis

Fragment Frank Inklaar

Fragment Brammert Geerling

Fragment Eerste Zwolse Klootschietvereniging

Gerelateerde artikelen

Back to top button