Gemeenteraadsverkiezingen 2022Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA stelt kamervragen naar aanleiding van briefjes van beleggers voor het opkopen van woningen in Zwolle

Zwolle – Een briefje in je brievenbus, zogenaamd van een stel dat je huis wil kopen. In werkelijkheid zit er een belegger achter. “Dit gebeurt steeds vaker in Zwolle en moet stoppen. Wonen is een recht, geen verdienmodel”, zegt fractievoorzitter PvdA Zwolle Patty Wolthof. Kamerlid Henk Nijboer stelt namens de PvdA vragen aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de aanhoudende briefjes van beleggers voor het opkopen van woningen en de rol van makelaars hierin. Hij refereert hierbij specifiek aan de situatie in Zwolle.

Agressieve beleggers

Nijboer wijst in zijn vragen op het bericht in De Stentor van 26 november ‘Belegger doet zich voor als koppel en probeert woningen in Zwolle te kopen’. Hij vraagt de minister of de gedragsregels van NVM-makelaars voldoende worden gehandhaafd en welke rol de afschaffing van makelaar als beschermde titel speelt bij dit soort gedrag. Ook wil hij beleggers zwaarder belasten om te voorkomen dat zij hele wijken in steden opkopen en daarmee het voor starters onmogelijk te maken om een betaalbare woning te vinden. Nijboer is namens de PvdA lid van de Tweede Kamer en sinds 2017 ook woordvoerder wonen en volkshuisvesting.

“Beleggers worden steeds agressiever en nemen onze steden over. Dit moeten we een halt toeroepen. Starters komen er niet meer tussen. Huizen zijn om in te wonen, niet om mee te speculeren”, zegt Henk Nijboer.

“We hadden in Zwolle per 1 januari al een opkoopverbod voor bestaande woningen kunnen invoeren, maar dat wordt telkens tegengehouden en vertraagd door de coalitiepartijen”, zegt Wolthof. Zij ziet dat steeds meer steden overstag gaan en een opkoopbescherming instellen. Daarmee is het voor huizenbeleggers verboden om betaalbare woningen op te kopen en voor de hoofdprijs te verhuren. “Alleen Zwolle blijft nog steeds achter en neemt geen besluit.”

Huizen zijn om in te wonen, niet om mee te speculeren Henk Nijboer, PvdA

 

Betaalbare huizen

Betaalbaar wonen is het belangrijkste thema van deze gemeenteraadsverkiezingen. Een thema waar Wolthof zich de afgelopen vier jaar namens de PvdA in vastgebeten heeft. Wolthof: “Iedereen verdient het om te kunnen wonen op een fijne plek waar je je thuis voelt. Maar zo’n fijn thuis in Zwolle is voor veel mensen onbereikbaar geworden. De huren rijzen de pan uit en een betaalbare woning is nog nauwelijks te vinden. Ondertussen nemen huisjesmelkers en beleggers straten en buurten over. Studenten, starters en gezinnen zijn de dupe. Dat moet en kan anders!”

De Tweede Kamerfractie van de PvdA en de lokale PvdA-fracties slaan de handen ineen en lanceren zaterdag door het hele land hun Woonmanifest. Daarin staan 9 punten om huizen betaalbaar te houden en prettige steden en buurten te behouden. De PvdA Zwolle lanceert het Woonmanifest ’s ochtends in Zwolle-Zuid en ’s middags op allerlei locaties in de stad waar volgens hen meer betaalbare woningen moeten komen dan het college nu heeft besloten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button