Nieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

PvdA hoort opvallend veel positieve reacties over AZC

Zwolle – “Als je kijkt naar alle brieven die we krijgen en de inspraakavonden die er zijn over het AZC dan zou je haast denken dat niemand de 600-800 asielzoekers zou willen huisvesten op de Oosterenk. Zaterdag kregen we een heel ander beeld toen we huis aan huis gingen om reacties te vragen.” aldus fractievoorzitter Eefke Meijerink van de PvdA.

De fractie en vrijwilligers van de PvdA zijn zaterdag in gesprek gegaan met bewoners van de Wipstrik. De buurt ligt in de nabijheid van en op de looproute van het mogelijk te vestigen asielzoekerscentrum richting het centrum. De PvdA wilde weten hoe de bewoners tegen de mogelijke komst van het azc aankijken.

Meijerink positief verrast

Op de bijeenkomsten van de gemeente hoorden we veel kritische geluiden, daarover wilden we in gesprek daarom zijn we langs de deuren gegaan. Aan de deur waren de meningen veel positiever, veel mensen staan positief tegenover de opvang. Daarnaast hebben we ook kritische opmerkingen van buurtbewoners meegekregen, waar ik echt wat aan heb bij de voorbereiding voor het definitieve besluit dat we moeten gaan nemen.”

Beheersplan

De PvdA’ers spraken zo’n 60 buurtbewoners over de impact van het mogelijk te vestigen asielzoekerscentrum op hun buurt. Veel bewoners gaven aan geen problemen te hebben met de komst van vluchtelingen in hun buurt, maar kanttekeningen werden wel geplaatst bij de omvang (600-800 asielzoekers). Ook het thema veiligheid kwam regelmatig ter sprake. Woordvoerder Meijerink: „Een goed beheersplan is heel belangrijk voor bewoners. Daar hechten wij ook veel waarde aan. Verder wordt er aandacht gevraagd voor de basisscholen in de buurt die bijna allemaal vol zitten. Kinderen krijgen weliswaar het eerste jaar les op het azc maar dit is voor ons wel een aandachtspunt”.

Onbekendheid

Opvallend was dat niet alle bewoners op de hoogte waren van het aantal asielzoekers dat mogelijk gehuisvest gaat worden in het voormalige Waterschapsgebouw. Meijerink: „Sommige mensen hadden het beeld van 1500 tot 2000 mannen die in slaapzalen zouden komen. Het merendeel had ook geen van de informatiebijeenkomsten van de gemeente bijgewoond. Als ik dan zei dat het om 600 tot 800 ging, viel dat voor sommige mensen juist weer mee.” Zo had het bezoek van de PvdA aan Wipstrik niet alleen een functie om informatie op te halen, maar ook om informatie te brengen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button