Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Puppy’s voor schaapshonden Jim en Snow van de Zwolse Kudde

Nijeberkoop / Zwolle – Jim, de trouwe Border Collie van de Zwolse schaapskudde, is dit weekend vader geworden. Moeder Snow beviel van 8 puppy’s, vijf reutjes en drie teefjes. De piepkleine Border Collies maken het allemaal goed. Ze liggen heerlijk bij de warme kachel in het huis van herder Tjitse in het Friese dorp Nijeberkoop.

Schaapsherder Tjitse heeft een korte nacht gehad:  “Gisteren om negen uur is het begonnen en rond zeven uur vanmorgen was de laatste. ” Bijna 24 uur, maar dat is normaal bij honden. Toen de bevalling startte was Snow precies uitgerekend op 9 weken.  Vanochtend lagen de puppy’s al heerlijk bij de moeder. “Snow is echt een hele goede moeder”, zegt de trotse Tjitse Terpstra. “Als je er een puppy uithaalt komt ze direct en neemt het in haar bek om weer terug in de bak te leggen. Als ze naar buiten gaat is het alleen om even te plassen en dan staat ze al weer bij de deur omdat ze weer terug naar haar kroost wil.”

De meeste van de puppy’s hebben al een nieuw baasje vertelt Tjitse: “Ik hou er zelf één, mijn zoon krijgt er één, hij is schaapsherder in Assen, dan gaat er nog één naar de schaapsherder van Ruinen en Delfzijl. De anderen moeten nog een plekje krijgen, maar dat gaat altijd heel snel”.

Lammetjes zijn er nog niet bij de Zwolse Kudde. Maar lang zal dat niet meer duren. De eerste wordt nog deze maand verwacht.

Moeder Snow met één van haar puppies.

Schaapsherder Tjitse Terpstra met zijn trouwe hond Jim © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button