KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Sovjet-visioenen en onbeantwoorde brieven in Het Langhuis

Zwolle – Donderdag 8 februari zijn tegelijkertijd twee exposities geopend in Het Langhuis. Op het eerste gezicht lijken ze niets gemeen te hebben, tot je kijkt naar de naam van de maker; Tamara Stoffers. De expositie op de benedenverdieping, genaamd ‘Kompromat’, toont surrealistische collages die zijn opgebouwd uit beelden uit de Sovjet-Unie. Boven.

In ‘Schrijver Schrijft’, zijn brisante brieffragmenten te zien uit haar recent gepubliceerde debuutbundel ‘Beste Ralph,’. De exposities zijn nog tot 22 februari te zien. Het Langhuis is geopend van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00. Toegang is gratis.

Collages

De tentoongestelde collages spreken nog wel het meest tot de verbeelding. De samengevoegde beelden tonen een vervreemdende, disfunctionele wereld waarin de bewoners worden opgeblazen tot helden van bovenmenselijke proporties. Maar de bijzondere sfeer die zo typerend is voor de officiële kunst uit de Sovjet-periode blijft ondanks deze ingrepen behouden.

De beeldtaal werd overbodig na het uiteenvallen van de USSR. Maar ook de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat de context van dit beeld verandert, evenals de interpretatie ervan. De werken stellen urgente vragen over de impact van politiek op kunst, waarbij de kijker niet naar een eenduidige conclusie wordt geleid.

Brieffragmenten

Naast het beeldende werk kan de bezoeker zich tegoed doen aan brieffragmenten uit Tamara’s eenzijdige correspondentie. De tekstfragmenten op de eerste verdieping tonen haar pogingen contact te leggen met een lokaal museumdirecteur door middel van persoonlijke brieven. Maar wanneer er steeds geen antwoord komt op haar epistels, begint de correspondentie een eigen leven te leiden.

De hoogtepunten die worden getoond in de expositie tonen de kwaliteiten van de schrijver; ze zijn provocatief, ironisch en meeslepend. Tamara zelf zegt dat het schrijven tot een spel werd dat tot een antwoord zou leiden op haar onderzoeksvraag. Die luidt: hoeveel pogingen tot toenadering zijn er nodig om een brug te slaan tussen de kersverse kunstenaar en de gevestigde orde?

Tamara Stoffers

Tamara Stoffers (1996, Zwolle) studeerde in 2017 af van de kunstacademie in Groningen. Ze staat voornamelijk bekend om haar collages, die meerdere malen zijn getoond op fotofestivals en in musea. Maar achter de schermen had ze ook veel aandacht voor het schrijven. Vorig jaar begon ze aan het mastertraject bij makershuis VAKTOR, die haar hielp projecten te realiseren rondom het thema briefschrijfkunst. Zo schrijft ze inmiddels brieven in opdracht als correspondentie-expert bij Het Correspondentiekantoor en worden er vaker stukjes van haar hand gepubliceerd of voorgedragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button