EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Provinciehuis krijgt RED ALERT – Evenementensector regio Zwolle laat zien dat het vijf voor twaalf is

Zwolle – Dinsdag 11 augustus laten de toeleveranciers van de evenementensector in Nederland zien dat het vijf voor twaalf is. Diverse gebouwen in Nederland, waaronder ook het Provinciehuis in Zwolle, zullen vuurrood aangelicht worden. Zo laten de ondernemers en toeleveranciers werkzaam in de evenementenindustrie in de regio Zwolle zien dat de nood in deze branche hoog is. Sinds de uitbraak van het Coronacrisis, 5 maanden geleden, zijn de inkomsten nihil en gaan de kosten door. Omzetten zijn landelijke gedaald met 85%.

Rood aangelicht

Om deze situatie op een publieksvriendelijke manier onder de aandacht te brengen wordt het Provinciehuis in Zwolle vanaf 21:00 uur rood aangelicht en letterlijk ‘vijf voor twaalf’ gaat de stekker eruit. Samen met alle andere inspanningen is het doel om de steunpakketten voor de sector verlengt te krijgen tot de sector weer volledig aan het werk kan zonder beperkende 1,5m maatregelen. Zonder deze toezegging gaat een flink deel van de sector, bestaande uit theaters, (pop)zalen, eventlocaties, organisatoren en producenten, muzikanten en ongeveer 700 gespecialiseerde bedrijven met een hoogwaardig pakket aan technische verhuurartikelen voor de event- en culturele sector, failliet en komen de medewerkers op straat te staan. De politiek moet wakker worden en gaan begrijpen dat als er niets gebeurt de hele evenementensector inclusief al haar kennis en expertise dreigt te verdwijnen.

 

Wat er nu op ons afkomt heeft niemand ooit meegemaakt, dit is geen kwestie meer van een bedrijf runnen maar schreeuwen om hulp om te overleven. Akim Bwefar, Directeur Bwefar Rentals BV.

 

Éen van de organisatoren en initiatiefnemers van RED ALERT Zwolle is Akim Bwefar, directeur van Bwefar Rentals BV. “Ik loop al bijna 30 jaar mee in deze branche, met ons bedrijf hebben we waanzinnig mooie producties groot en klein mogen maken over de hele wereld. Wat er nu op ons afkomt heeft niemand ooit meegemaakt, dit is geen kwestie meer van een bedrijf runnen maar schreeuwen om hulp om te overleven. We zijn te lang op ons zelf geweest en nu moeten we een pact vormen, net zoals je een evenement ook niet alleen kunt realiseren. We zoeken de lobby op omdat we vinden dat het belang van onze sector zwaar onderschat wordt.

Afscheid personeel

Ik heb met mijn bedrijf al de grootste offers gebracht. Afscheid genomen van al mijn personeel. Dat doet zeer en als je daarna nog steeds geen perspectief hebt of krijgt kan het ineens maar zo te laat zijn. En dat toekomstbeeld doet nog veel meer pijn”

RED ALERT is een Engels initiatief van Plasa, in Nederland overgenomen door de VTTE (Vereniging Technische Toeleveranciers Evenementen). Het doel van de Red Alert actie is een doorzetting van de huidige NOW, TOZO en TVL zonder plafond in de regeling tot het moment waarop werken en produceren zonder beperkende maatregelen weer mogelijk is. Alleen op die manier kan een gezonde sector op eigen benen blijven staan en zal de economische maar ook intellectuele schade beperkt blijven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button