EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Proef vrije sluitingstijden horeca gaat door in Zwolle

Zwolle – Zwolle krijgt vrije sluitingstijden in de horeca. Daartoe zal een proef worden opgestart voor een jaar. Dit heeft de gemeenteraad maandagavond besloten naar aanleiding van een gezamenlijk initiatiefvoorstel van de VVD en D66 fracties in Zwolle. De partijen kregen een meerderheid mee tijdens de stemronde. ChristenUnie en CDA stemden tegen.

Pilot voor een jaar

Tijdens de pilot mogen horecabedrijven in heel Zwolle zelf bepalen wanneer ze sluiten. Wel wordt er een venstertijd ingesteld tussen 04:00 en 08:00 uur voor de horecabedrijven waar alcohol wordt geschonken. Daarna mogen bezoekers alleen nog naar buiten en niet meer naar binnen. Bedrijven die na 03:00 uur nog open zijn moeten verplicht een gecertificeerde portier voor de deur hebben.

Tegen

Johannes de Vries van de ChristenUnie stemde tegen het voorstel: ‘Onvoorstelbaar: politie, binnenstadbewoners en horeca willen niet, maar onbeperkte openingstijden horeca komen er.’ Martijn van Veen van het ook tegenstemmende CDA geeft een tip aan de binnenstadbewoners: ‘Dikke tip aan bewoners binnenstad:overlast melden!’

Evaluatie

De pilot met vrije horecasluitingstijden zal na een half jaar worden geëvalueerd met alle betrokken partijen: horeca, bewoners, politie en de gemeente. Na een jaar moet dan blijken of de pilot omgezet gaat worden naar het definitief vrijgeven van de sluitingstijden.

Bruisender nachtleven

De initiatiefnemers hopen met het vrijgeven van de sluitingstijden op een bruisender nachtleven in Zwolle voor onder meer de studenten. Ook zal na een jaar moeten blijken of er minder uitgaansgeweld en geluidsoverlast is op straat. De vrije sluitingstijden gaan mensen gespreid naar buiten en komen elkaar minder tegen op straat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button