Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Proef met CononaMelder-app gestart in IJsselland

Zwolle / Den Haag – Het coronavirus is er nog steeds, ook in Overijssel. Om de kans op verspreiding te beperken, start vandaag de praktijktest van CoronaMelder. Als Overijsselaar kun je meedoen aan de praktijktest. Ga hiervoor naar de appstore op je telefoon, download de CoronaMelder app en help te testen hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek. Door de deelname van GGD Twente en GGD IJsselland omvat de praktijktest heel de provincie Overijssel.

Coronamelder Google Playstore Coronamelder Apple store

Begin juli vond in Twente de gebruikerstest van CoronaMelder plaats. De praktijktest is een vervolg op dat onderzoek. Erik Maarsingh, plaatsvervangend Directeur Publieke Gezondheid bij GGD Twente, is trots op de praktijktest in de regio: “Als GGD Twente dragen we graag bij aan de ontwikkeling van de app. De app is een goede aanvulling op ons werk, omdat het helpt contacten met positief geteste mensen op te sporen die via ons reguliere bron- en contactonderzoek niet naar voren komen. De praktijktest past bovendien goed in onze regio. We zijn hier gewend om een beetje op elkaar te letten. In Twente is het met elkaar en voor elkaar.”

Rianne van den Berg, Directeur Publieke Gezondheid GGD IJsselland: “Wij werken graag mee aan mogelijkheden waarmee we snel inzicht krijgen in de verspreiding van het virus. Daar hoort deze app bij. Om de effectiviteit van CoronaMelder in de praktijk te testen, is het belangrijk dat meerdere GGD’en hieraan meewerken en wij sluiten daar graag bij aan. Ik vraag iedereen erover na te denken de app te downloaden en mee te werken aan deze praktijktest.”

Zo doe je mee aan de praktijktest

Inwoners en bezoekers van Overijssel kunnen vanaf 17 augustus eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. Dit doe je zo:

  1. Download de app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in de Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden.
  2. Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat je toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als je besmettingsgevaar hebt gelopen.
  3. Ook is het belangrijk dat je je bluetooth aanzet én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent geweest.
  4. Ben je minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben? En heeft deze persoon de CoronaMelder app? Dan krijg je als deze persoon zijn codes met de GGD deelt een melding met het advies thuis te blijven en je 7 dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als je geen klachten hebt.
    Krijg je geen melding? Dan hoef je niets te doen. Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kun je deze app blijven gebruiken.
  5. Als je het installeren van de app lastig vindt, vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Of neem contact op met de helpdesk via 0800 1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.

Waarom meedoen aan de praktijktest?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Tijdens de praktijktest wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en. Met de resultaten worden de app en het werkproces geoptimaliseerd. Deelname aan de praktijktest en gebruik van de app is vrijwillig.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button