Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Proef met aanpassen inwerptrommels restafval

Zwolle – Na vragen van de Zwolse gemeenteraad gaat wethouder Paul Guldemond een proef doen met verschillende inwerpopeningen van de restafvalcontainers in stad en binnenstad. Dat schrijft hij in een nota aan de gemeenteraad.

De standaard inwerptrommel van een ondergrondse container is 60 liter. De gemeente krijgt signalen dat
verschillende bewoners behoefte hebben om vaker kleinere hoeveelheden weg te brengen. Bijvoorbeeld omdat het bij hen lang duurt voordat zij een 60 liter-zak restafval vol hebben. Om hieraan tegemoet te komen, begint de wethouder in 2023 met een proef met kleinere inwerptrommels. Deze worden 30 en 40 liter.

Bij de proef wordt in 2023 op verschillende locaties bij ondergrondse containers de mogelijkheid geboden om kleinere zakken (tegen een passend tarief) aan te bieden. Afgelopen maanden is gewerkt aan het projectplan voor de uitvoering van de proef. Eén van de uitgangspunten van de proef is dat deze technisch goed uitvoerbaar is. Een eenvoudige manier om de inhoud van een inwerptrommel kleiner te maken is door wangen aan de zijkant te plaatsen. Het blijkt dat het niet mogelijk is een inwerptrommel met een grootte van 60 liter aan te passen tot 20 liter. De proef wordt uitgevoerd op acht proeflocaties, en er komt een keuzevrijheid voor de grootte van de zakken.

Keuze voor huishoudens binnenstad voor 60 liter

In de binnenstad zijn er grotere containers vanwege de hoeveelheid bedrijfsafval. Ook hier gaat een keuzevrijheid komen voor huishoudens om kleinere hoeveelheden afval te storten (60 liter). De proef start in het eerste kwartaal van 2023. Men kiest zoveel mogelijk locaties waar meerdere containers bij elkaar staan.

Evaluatie maatregelen grofvuil en tuinafval

Per 1 april 2021 is een aantal maatregelen ingevoerd om het aanbod van grofvuil en grof tuinafval te
verminderen. Dat gaat over het halen grofvuil (gha) maximaal 1 keer per jaar gratis per huishouden, het halen grof tuinafval (gta) met een tuinzak tot maximaal 2 keer per jaar gratis per huishouden, en 500 kg gratis wegbrengen van grofvuil bij het Milieubrengstation (MBS).

Vermindering deels gelukt

De ingevoerde limiteringsmaatregelen per 1 april 2021 hebben een sterk remmende invloed gehad op
het gebruik van haal- en brengvoorzieningen gha, gta en afval in het algemeen. De beoogde resultaten
op dit vlak zijn voor een deel gelukt: de daling van het aantal bestelde tuinzakken overtreft de
doelstellingen ruimschoots; de opgehaalde tonnages gha zijn nog iets hoger dan men wilde; de gebrachte
tonnages grof huishoudelijk afval zijn gelijk gebleven waarmee de doelstelling niet is gerealiseerd.

Er is geen indicatie dat door de limiteringsmaatregelen het aanbod gha, gta en afval in het algemeen
verschuift van de haal- en brengservice naar andere voorzieningen.  Na de invoering van het tarief op restafval zal er extra aandacht zijn voor illegale dumpingen door ROVA en de collega’s van Toezicht Openbare Ruimte.

Lees ook: Meldpunt restafval

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button