BluesworldRadio

Primer en Mo in Bluesworld Studio

20.00 - 22.00 uur RadioFocus.NL

Zwolle – Vandaag staan weer twee oude blueshelden centraal in Bluesworld Studio. In het eerste uur horen we een dwarsdoorsnede van het werk van Keb’ Mo. Deze zanger, gitarist en songwriter heeft maar liefst 4 grammy’s bij elkaar gespeeld in zijn carrière. Het tweede uur staat de muziek van John Primer centraal. Primer was tot aan de dood van Muddy Waters zijn bandleider maar heeft zelf ook een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. 

Luister hier live mee tussen 20.00 en 22.00 uur

 

Keb’ Mo’ is geboren in 1951, Hij is een zanger gitarist en songwriter. Hij heeft ondertussen vier grammy awards op zijn naam staan. Hij woont in Nashville Tennessee, in de verenigde stater. Hij wordt omschreven als een levende “link”, naar de oude oorspronkelijke Delta blues. Post-moderne blues hij schuwt geen enkel genre en speelt o.a. folk, rock, jazz, pop en country.

Keb Mo startte zijn carriere als steel drummer en bassist in een calypso band. De eerste opname’s dateren vanuit de jaren zeventig, waar hij in een band speelde met Papa John Creach, de violist van Jefferon Airplane, Keb Mo was toen 21 jaar oud. Hij bekwaamde zich toen al in verschillende stijlen en muziekinstrumenten. Zijn eerste “gouden plaat”, kreeg hij in 1975 voor het nummer “Git Fiddler”, wat hij samen schreef met Papa John Creach. Keb Mo is muzikaal gezien erg actief geweest en heeft onder andere muziek voor musicals geschreven.

In 1994 komt zijn eerste album uit met de titel Keb’ Mo. Er staan twee covers van Robert Johnson op, later verteld Mo in een interview dat hij erg beïnvloed is door het gitaarspel van Robert Johnson. De albums “Just Like You” en “Slow Down” leverden hem twee grammy awards op. Keb Mo is zeer actief en neemt nog steeds veel muziek op.

In het tweede uur van Bluesworld Studio staat John Primer centraal.

John Primer

John Primer, heeft een imposante staat van dienst. Hij is in 1945 in Camden, Mississippi geboren. Al jong voelde hij de liefde voor de bluesmuziek. Zijn eerste gitaar was niet meer dan een snaar, die strak was gespannen aan het houten huis waar hij woonde.

Op 8 jarige leeftijd, kon hij een gitaar lenen en begon het echte leren voor John Primer. Muziek werd via de kerk met een paplepel in gegoten, via de baptisten kerk, kwam Primer in aanraking met de gospel en andere spirituele muziek. Via een oude buizenradio, leerde hij de muziek van Jimmy Reed, Elmore James, BB King en Albert King kennen. In 1963 op achttienjarige leeftijd verhuisd Primer naar Chicago, een jaar later formeert hij zijn eerste band “de Maintainers”. Via de R&B formatie “The Brotherhood”, krijgt primer de kans om te spelen met Junior Wels, Buddy Guy.

Het duurt niet lang of Primer wordt door niemand minder dan Willie Dixon gevraagd, om in zijn Chicago All Stars te spelen. Tot 1983, het jaar dat Muddy Waters overleed, was Primer, de bandleider, gitarist en openings-act voor Muddy Waters. Daarna sluit Primer zich als bandleider aan bij Morris Magic Slim Holt. Het duurt tot 1995, dat Primer zijn eigen platen contract krijgt, waarna Primer een mooi vervolg aan zijn solo carrière kon geven.


Playlist Keb’ Mo

I‘m Gonna Be Your Man (Bluesamericana 2014) ; Eileen (Suitcase 2006) ; Every Morning (Keb Mo 1994) ; Gimme What You Got (The Door 2000) ; I’m Gonna Be Your Man (Bluesamericana 2014) ; Inside Outside (The Reflection 2011) ; Isn’t She Lovely (Big Wide Grin 2001) ; Just Lookin’ (The Reflection 2011) ; Kindhearted Woman Blues (Keb’ Mo 1994) ; More Than One Way Home (Just Like You 1996)
; Move (Bluesamericana 2014) ; My Baby’s Tellin’ Lies (The Reflections 2011); My Shadow (The Reflection 2011); Stand Up (And Be Strong) (The Door 2000)

Playlist John Primer
Call Me John Primer (2010 Call Me John Primer) ; Crazy for My Baby (Blues On Solid Ground 2012);
Hiding Place (Blues On Solid Ground 2012) ; Poor Man Blues (Blues On Solid Ground 2012)
When I Met the Blues (Blues On Solid Ground 2012; Blue And Lonesome (Knockin Around These Blues 2013);
Ft Bob Corritore – Going Back Home (Knockin Around These Blues 2013); ft Bob Corritore – Little Boy Blue (Knockin Around These Blues 2013) ; ft. Bob Corritore – The Clock (Knockin Around These Blues 2013);
John Primer & The Teardrops – Big Fat Woman (You Can Make It If You Try 2014)

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button