Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Prikkelarme Zwolse kermis verademing voor doelgroep

Zwolle – Sirenes, toeters, harde muziek en de exploitant die roept ‘Daar gaan we nog een keer!’ De Zwolse kermis draait 10 dagen lang op volle toeren. Met een bak aan licht en geluid. Maar dinsdagmiddag even niet. Tussen twee en vier uur ’s middags werd de prikkelarme kermis gehouden.

Geen lichteffecten, attracties draaien minder snel en de muziek staat zachter, zodat de kermis ook geschikt is voor mensen met autisme, hoog gevoeligheid, epilepsie of ADHD. De prikkelarme kermis is helemaal nieuw voor Zwolle, vertelt Jeanette Santing, gemeentelijk projectmanager van de Zwolse Zomerkermis. “We kregen vorig jaar een aantal individuele vragen hierover of het ook in Zwolle gedaan kon worden.”

Om de bezoekers een licht- en geluidsarme kermis te garanderen heeft de gemeente verplichte deelname opgenomen in de vergunning van de exploitanten. “De attracties mogen twee uur lang geen geluid aan hebben. Ook flikkerende lichten zijn taboe. De kermisexploitanten tekenen hiervoor in de pachtovereenkomst. Net zoals dat ze verplicht meedoen met de eurodag”.

Koptelefoons

De prikkelarme kermis is een verademing voor mensen met autisme en epilepsie die doorgaans gevoelig zijn voor lawaai en flikkerende lichten. Of veel mensen met deze beperking gebruik hebben gemaakt van de twee stille uren is moeilijk te zeggen. “Ik ben zelf ook even een rondje over de kermis geweest”, vertelt Santing, “En ik zag toen wel een aantal kinderen met koptelefoons op en extra bescherming om prikkels te mijden”. Ook waren er bezoekers met kinderen op de kermis die zich afvroegen waarom er geen geluid was. “Maar dit leverde geen problemen op. De kinderen hadden duidelijk ook plezier in de attracties, ook zonder het geluid.”

Naast de prikkelarme kermis was het dinsdagmiddag ook VIP-middag. Een groep van zo’n 70 verstandelijk beperkte cliënten en 30 begeleiders van het Frion kregen een gratis VIP-uitje op de kermis. “We doen dat al vele jaren” vertelt Santing, “Eén van de exploitanten neemt ze mee over de kermis. Ze mogen gratis in de attracties, krijgen een oliebol en een lekkere zak snoep. En dat zorgt voor heel veel plezier”.

Rond drie uur werd het schuilen voor de keiharde donder en bliksem. Om 4 uur ging het licht aan en was het toch echt voorbij.

Gerelateerde artikelen

Back to top button