EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Praatpalen A28 Zwolle voorzien van hoes

Zwolle – Het was altijd een bekende verschijning langs de Nederlandse snelwegen; de gele paal waar je bij pech de hulp kan inroepen van de ANWB of een andere pechhulpverlener. Na ruim 50 jaar trouwe dienst heeft Rijkswaterstaat afscheid genomen van de praatpaal.

Aan de A28 langs Zwolle stonden meerdere praatpalen op korte afstand van elkaar af. Deze palen zijn in het weekend voorzien van een hoes, zodat het voor iedereen duidelijk is dat ze het niet meer doen. Binnenkort worden ze verwijderd.

 

praatpaal 1
Praatpaal Afrit Zwolle Zuid A28

3300 palen in Nederland

Verreweg de meeste weggebruikers gebruiken hun mobiele telefoon als ze met pech langs de weg staan. Dit heeft de praatpaal overbodig gemaakt. Bovendien is het veiliger om bij pech direct achter de vangrail te gaan staan, dan langs de snelweg naar een praatpaal te lopen. Sinds 1 juli is het niet meer mogelijk om een pechmelding via de praatpalen door te geven en gaat Rijkswaterstaat ze verwijderen. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat alle 3300 praatpalen zijn weggehaald.

Een nieuw leven voor de praatpaal

Bijzonder is dat het grootste deel van de praatpalen door de aannemer duurzaam wordt ‘geüpcycled’. Ze worden niet vernietigd of gerecycled, maar krijgen een nieuw leven in een vorm die dichtbij de oorspronkelijke vorm ligt, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil. Deze werkwijze past mooi in de duurzame Marktvisie van Rijkswaterstaat. Vijfhonderd van de praatpalen zijn afgelopen zaterdag verkocht voor 299 euro per stuk. De belangstelling was zo groot dat ze de palen binnen een half uur waren uitverkocht. Ook de kans op een nieuwe partij praatpalen waarop geïnteresseerden zich met een goed hergebruik idee konden inschrijven is al weer voorbij. Ook hiervoor was de belangstelling erg groot.

Maar wie weet, misschien komt u nog eens een praatpaal tegen in een museum.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button