BouwEconomieNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Debat gemeenteraad Zwolle over (tijdelijk) afblazen nieuw eventvoorziening

Zwolle – De verkoopprocedure voor een nieuwe evenementenlocatie, die in plaats van de IJsselhallen moet komen, is niet geslaagd, en daarom wilde de gemeenteraad overleg hoe nu verder. Dat deed ze maandagavond 11 december.

Eventloze periode

De VVD trapte af met haar bijdrage en vindt dat Zwolle een mooie evenementenhal verdient. Zij maakt zich wel zorgen over de komende eventloze periode, vanwege het grote economische, sociale en culturele belang van zo’n hal. Door te kijken wat er precies gebeurd is in het proces naar een nieuwe hal, wil zij fouten voor de toekomst voorkomen. De reden dat de laatste aanbieder is afgezegd, is vooral vertrouwen, en het ontbreken van intentie-overeenkomsten. Wat betekent dat voor de toekomst?

Swollwacht zet vooral in op de protestbrief van aanbieder The Wave. Deze partij was de laatst overgebleven aanbieder in het gunningsproces, en is het er niet mee eens afgewezen te worden. Swollwacht had gewild dat er beter was overlegd met deze aanbieder. De inhoudelijke stukken hierover zijn ook niet openbaar, en daar beklaagt deze partij zich tevens over. Het is moeilijk om er op deze manier iets over te zeggen, vindt zij.

Kavel Blaloweg is de door de gemeente aangewezen plek voor een nieuwe evenementenhal

Niet bevroeden

De ChristenUnie begrijpt dat de aanbieder is afgezegd, maar wil wel zo snel mogelijk door om toch een nieuwe eventvoorziening in plaats van de IJsselhallen te krijgen. In de tijd dat de beslissing werd genomen om te beginnen met het proces, kon niemand bevroeden dat het niet zou lukken, zegt de ChristenUnie. De partij heeft de processtukken nauwlettend bestudeerd en denkt dat de beslissing om te stoppen terecht is genomen. Voor het vervolg is opnieuw vertrouwen nodig.

Het CDA ziet dat het proces voor een nieuwe eventvoorziening al in 2010 is begonnen, en hoe kan het dat het allemaal zo lang geduurd heeft, vraagt zij zich af. De gemeente heeft gehandeld als beoordelende partner, maar zou eigenlijk als samenwerkende partner moet werken. Indien nodig zou daarbij externe expertise moeten worden betrokken. Organisatoren weten nu niet meer hoe ze verder moeten, en wijken wellicht uit naar andere steden om niet meer terug te keren naar Zwolle. Dat ziet de partij als een reëel risico.

Zorgvuldig proces

GroenLinks vindt het erg jammer dat het niet is gelukt uit te komen op een overeenkomst. Zij snapt echter dat deze beslissing is genomen. Zij wil echter niet achteraf zeggen dat de besluiten niet goed zijn geweest, volgens haar is het proces zorgvuldig gedaan. Ook wil zij weten hoe soortgelijke processen gaan, en lessen leren uit dit proces. Het college zou zich niet moeten verliezen in een blinde ambitie, en dat heeft ze tot nu toe goed gedaan.

D66 vindt de vragen en argumenten van de partijen die al aan bod zijn geweest erg goed. Het gaat om een complex proces, zegt zij. Voor woningbouwprojecten staan veel aanbieders te springen, maar voor dit soort projecten niet, ze zijn erg specialistisch. Van de verwachte vijf aanbieders kwamen er maar drie, waarvan twee er al snel afvielen. De partij vraagt zich daarom af of de kaders die gesteld werden aan het proces wel reëel zijn en of er voldoende over nagedacht is.

Luchtkastelen

De PvdD was nog geen gemeenteraadslid in de tijd dat dit proces begon, maar ze heeft er wel een mening over. Zij vindt vooral dat er meer transparantie en openbaarheid over moet zijn voor iedereen. Ze verwacht een vervolg-voorstel. Tot nu toe heeft de gemeente er te lang over gedaan, en misschien kan een nieuw traject sneller zijn. Ook deze partij ziet dat een eventlocatie een soort niche is, met weinig aanbieders, maar op deze manier worden er vooral luchtkastelen gebouwd, zegt de partij.

De SP vindt net als de andere partijen dat een stad als Zwolle een goede eventlocatie verdient. Ze ziet ook dat de gemeente niet over één nacht ijs gaat ermee. Omdat de stukken geheim zijn, kan de SP er tevens vrij weinig over zeggen. Wel signaleert ze dat het college in een spagaat is gedwongen, met maar één aanbieder om uit te kiezen die ook nog eens niet voldoet aan de minimumeisen. Ook deze partij vindt dat er lessen moeten worden getrokken uit het proces tot nu toe. Voor de toekomst hoopt zij dat het proces nu korter kan.

Verloren tijd

De PvdA wil vooral weten wat er mis is gegaan. Er is ruimte geboden aan de laatste aanbieder, maar hoe moet het nu verder? Had er eerder moeten worden ingegrepen? Door het bieden van ruimte is er een half jaar vertraging opgelopen. De stad moet nu echt verder, want Zwolle heeft een eventvoorziening nodig!

Volt zegt dat het niet doorgaan van de eventlocatie schadelijk is voor de economie en de aantrekkelijkheid van de stad. De partij is ernstig verbaasd dat nog niet is begonnen met de opstart van de evaluatie van het oude proces en met het nieuwe proces. Ze wil weten hoe het college gaat voorkomen dat het weer mis gaat.

Reactie wethouder Monique Schuttenbeld

Wethouder Schuttenbeld ziet dat de meningen in de fracties dezelfde kant op gaan, namelijk dat het jammer is dat het proces is afgeketst en dat een nieuwe eventlocatie belangrijk is voor Zwolle. Zij zegt echter dat het proces zorgvuldig is aangepakt, en dat het niet anders heeft kunnen lopen dan het nu heeft gedaan. Er zijn ook voldoende externe adviezen ingebracht, zegt deze wethouder.

De wethouder zegt toe dat er in januari een evaluatie van het proces naar de gemeenteraad komt en dat er voor de zomer een uitgewerkt nieuw plan van aanpak komt. De partijen vinden dat eigenlijk al te laat, maar de wethouder gaat proberen dat het onderwerp nog voor het zomerreces besproken kan worden door de gemeenteraad.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Ook zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button