CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpagina

Pollepel-protest Zwolse horeca afgeblazen na toezegging steun

Zwolle – Het beloofde een ludieke actie te worden. Horecaondernemers uit Zwolle die na acht uur met pollepel en kookpan de straat op zouden gaan uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen. Met één doel: 100 procent compensatie vanuit de overheid. Maar nog voordat de eerste pollepel de lucht in ging was het doel bereikt. De initiatiefnemers van het protest waren even daarvoor gebeld door burgemeester Peter Snijders, die op zijn beurt overleg had gehad met de minister. Er is een toezegging voor steun.

Toezegging tot steun

Dennis Kaatman van het studentencafé Het Vliegende Paard is één van de horecaondernemers die zo rond acht uur naar het horecaplein de Nieuwe Markt is gekomen. “Als je tegen ons zegt: “Je moet dicht!” dan willen we ook gewoon gecompenseerd worden. Niet alleen voor onszelf maar ook voor ons personeel.” De uitbater van het studentencafé in de Voorstraat is blij met de toezegging van steun “We zijn even hiervoor gebeld door burgemeester Peter Snijders. Die had op zijn beurt overleg gehad met de minister. We hebben de toezegging dat er steun komt. Dus ja, ons doel is bereikt. We hoeven hier niet meer te staan.”

Huishouding in stand houden

Toch wil Kaatman nog wel even uitleggen wat de nieuwe coronamaatregelen betekenen voor de horeca. “Stel je voor dat je te horen krijgt dat je moet stoppen met je baan, geen geld krijgt en maar ziet hoe je je huishouding in stand wil houden . Dat is gewoon ook wat er met ons gebeurt. Je moet je zaak dicht doen, je hebt geen inkomsten en zie maar hoe je het red. Ja, dan snapt iedereen dat dat niet zomaar even wil.”

Ze vragen wat van ons voor de hele maatschappij, he! Dennis Kaatman, Het Vliegende Paard

Tekst gaat verder onder de foto

Kaatman en zijn collega horecaondernemers snappen best dat er een klus te klaren is. “Natuurlijk willen we best wel óns deel nemen, maar we doen dit nu al anderhalf jaar, dus de rek is er uit.” Voor Kaatman en zijn collega’s was direct actie vanuit de overheid dan ook heel belangrijk. “Als de overheid zegt: ‘Je moet nu dicht’, dan moet daar ook gelijk een plan bij hoe ze ons gaan compenseren. Want ze vragen wat van ons voor de hele maatschappij he!”

Rond kwart over acht gingen de pollepels toch nog even op de kookpannen en klonk er geroffel op het plein. Daarna werd het stil in de stad. Rond half negen zag je bij de meesten alleen nog personeel binnen lopen voor de laatste opruim- en schoonmaakwerkzaamheden, terwijl het bij de ander al helemaal donker was.

Media-aandacht vanuit het hele land voor de protestactie.
Vrijdagavond maakte het kabinet nieuwe coronaregels bekend. Zo moeten vanaf zaterdag niet-essentiële winkels om 18.00 uur de deuren sluiten. De horeca en supermarkten moeten om 20.00 uur de deuren sluiten. De maatregelen gelden voor in ieder geval drie weken.
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button