Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Politiek: ‘Hoe kan vluchtelingenopvang in Zwolle samenhangender en duurzamer?’

Zwolle – De afgelopen periode zijn er in Zwolle veel vluchtelingen opgevangen op verschillende locaties. Qua communicatie met de buurtbewoners liep het vooraf niet altijd even goed. VVD en Swollwacht vroegen daarom onlangs een spoeddebat aan. Daar wilden de overige partijen niet in mee. Toch is komt er maandagavond 24 oktober alsnog een debat. Daarin gaat de gemeenteraad praten over wat er nodig is aan samenwerking en een toekomstbestendige aanpak van vluchtelingen opvang. voor het debat hebben zich insprekers gemeld die hun zorgen uiten.

Dagbesteding en taalles werden beloofd, maar niet geleverd. Dhr. Verhoeven

(tekst gaat verder onder de foto)

Gang met hutten op de MS Thurgau in de Prises Margriethaven in Zwolle – Foto © RTV Focus Zwolle

Insprekers

De eerste is de heer Verhoeven. Hij is maatschappelijk werker en heeft veel met vluchtelingen gewerkt. Verhoeven merkte hoe getraumatiseerd deze mensen zijn. Hij hekelt de tijdelijkheid van de opvang in Zwolle en maakt zich grote zorgen over de situatie van de kinderen in deze opvang. “Dagbesteding en taalles werden beloofd, maar niet geleverd.” Hij vindt een cruiseschip niet geschikt voor langdurig verblijf en merkte op dat de airco niet werkte, zodat de temperatuur steeg tot 42 graden Celsius, kortom: slechte omstandigheden. Hij hoopt op een meer menselijke opvang.

Freek Franssen en Hannah Venderbos zijn de tweede insprekers. Zij schetsen een beeld van de geschiedenis van de opvang in Zwolle en maken complimenten dat Zwolle dat in de loop van de tijd blijft doen. Zij hebben gewerkt voor de organisatie MiGreat in aanmeldcentrum Ter Apel en zagen de hartverscheurende realiteit. “Mensen moesten buiten slapen en slaapzakken werden uitgedeeld. Mensen op de vlucht worden in Nederland nog altijd niet gelijkwaardig behandeld”, zeggen zij.

“Niet alleen is er te weinig ruimte, mensen met trauma’s worden ook mentaal niet goed genoeg behandeld. Het aantal opvangplekken daalt landelijk ook nog. 85% van alle vluchtelingen wordt al opgevangen in de regio’s van herkomst. Het kleine percentage dat hier naar toe komt, zou dus gemakkelijk bedient kunnen worden. Ze willen oproepen om niet langer te blijven wijzen naar elkaar, niet als landen naar elkaar, maar ook niet als gemeenten.”

Waar worden nu vluchtelingen opgevangen?

Er is nu opvang in hotel Lumen, het Dominicanenklooster en bij particulieren. Er was opvang op een cruiseschip en er komt een locatie aan de Meeuwenlaan. De bedoeling is dat er meer structurele opvang komt, waarbij de aandacht is gericht op doorstroom en uitstroom. Naast de inzet van crisisnoodopvang zet het kabinet voor de korte termijn in op het versneld uitplaatsen (binnen 6 weken) van circa 7500 statushouders naar gemeenten. Voor Zwolle betekent het dat er 83 statushouders versneld geplaatst moeten worden.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Hier zijn ook de agenda en de stukken in te zien. Tevens is dit later terug te kijken. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn!

Gerelateerde artikelen

Back to top button