JongerenNieuws uit ZwolleOnderwijsVoorpagina

Fatou, het derde levensverhalenboek

Een samenwerkingsproject tussen studenten van Deltion en Windesheim

Een boek lezen, dat gaat over jezelf, is veel motiverender dan een ander boek! Dat geldt zeker voor studenten uit het entree-onderwijs van het Detion College. Zo’n boek is ‘Fatou’, het derde levensverhalenboek, gemaakt door en met studenten van Deltion College en Christelijke Hogeschool Windesheim. Afgelopen dinsdag 31 mei werd ‘Fatou’ gepresenteerd in de Stadkamer. Bij deze presentatie waren alle studenten aanwezig die aan het boekje meegewerkt hebben. Het eerste boek werd door wethouder Dorrit de Jong overhandigd aan een student van Deltion, van wie het eerste verhaal in het boekje Fatou is.

Positieve effecten van het levensverhalenboek

Fatou is het derde boek in de reeks levensverhalenboeken door studenten van Deltion en Windesheim. Eerder verschenen ‘Queen Latifa’ (2014) en ‘King Leroy’ (2018). Fatou is een prachtig boek met verhalen, die ontstaan is door samenwerking van studenten van de beide scholen. Studenten van beide opleidingen werden aan elkaar gekoppeld. De student van het Deltion vertelt het verhaal en de student van het Windesheim schrijft het op. Tijdens de presentatie is voelbaar hoe dat meer is dan alleen een opgeschreven verhaal. Studenten die elkaar anders nooit zouden tegenkomen, leren elkaar goed kennen en hebben wat met elkaar. Het doel leesbevordering is dan zeker ook niet het enige. Het heeft ook een maatschappelijke functie. Gerdien van den Brink, verbonden aan het Deltion College, legt uit dat het ook de twee werelden aan elkaar verbinden is, het MBO en het HBO, het verhaal achter het gezicht leren kennen, waardoor studenten leren om hun oordeel uit te stellen.

Gerdien van den Brink (Deltion College) over het project:

 

Dat het meer is dan leesbevordering voor studenten van het Deltion, vertelt ook Floor van Renssen van het Windesheim. De studenten die bijvoorbeeld de minor ‘omgaan met diversiteit’ doen, leren en ondervinden in  een project als dit in de praktijk wat dit voor hen betekent. De kracht van het verhaal, het verbinden met een persoon die totaal anders is dan zij zelf, leert hen over de ander, over zichzelf, en laat hen nadenken over de wereld waarin zij leven. Daarnaast is het voor studenten van de lerarenopleiding een goede oefening in het zich verdiepen en verplaatsen in leerlingen waar zij les zullen gaan geven in de toekomst.

Floor van Renssen (Chr. Hog. Windesheim) over de meerwaarde van praktijkprojecten voor haar studenten:

 

(Tekst gaat verder onder foto)

Gerdien van den Brink (Deltion) en Floor van Renssen (Windesheim) met het boek Fatou

Boekpresentatie Fatou

Tijdens de boekpresentatie is er een fijne en intieme sfeer. Het is een besloten bijeenkomst in de Stadkamer. Alle studenten die meegewerkt hebben zijn er, een handjevol betrokken docenten, schrijver Alex Boogers en wethouder Dorrit de Jong. Een van de medewerkers vertelt dat het van belang is, dat het het feestje van de studenten zelf blijft. Enkele studenten lezen een stukje van eigen werk. Kwetsbare verhalen. Over een student die per opblaasboot de Middellandse Zee overgestoken is en nu gaat studeren. Twee gekoppelde studenten van beide scholen vertellen over het proces en over hoe hun verhaal ontstaan is. Schrijver Alex Boogers vertelt over zijn eigen afkomst uit een arbeidersmilieu, ‘waar een dubbeltje nooit een kwartje wordt’. Hoe hij het advies voor de Lagere Technische School (LTS) kreeg, maar toch schrijver is geworden. Hij onderstreept hoe belangrijk het is om verhalen te vertellen en ze ook op te schrijven. Wethouder De Jong vertelt hoe de bundel haar raakt en hoe trots ze als wethouder is op een project tussen twee scholen in de gemeente Zwolle en welke mooie effecten dat heeft. Ze overhandigt het eerste exemplaar aan een student. Alle studenten krijgen een exemplaar en gaan, een beetje verlegen, maar ook trots met elkaar op de foto.

De titel ‘Fatou’ is ontleend aan de schrijver van het gedicht op de omslag.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button