Nieuws uit ZwolleVoorpagina

14.400 openstaande vacatures in Regio Zwolle

Groot tekort monteurs, ICT-ers, verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs

Zwolle – Ondanks de coronacrisis, de voortdurend veranderende economische omstandigheden en de hoge inflatie, blijft de krapte op de arbeidsmarkt op een ongekend hoog niveau. Ook in Regio Zwolle. Het aantal openstaande vacatures is in de afgelopen 2 jaar blijven groeien. Daartegenover staan steeds minder werkzoekenden.

Recordhoogte in Regio Zwolle

De spanning op de arbeidsmarkt van Regio Zwolle is niet nieuw. Al sinds het 2e kwartaal van 2018 is de arbeidsmarkt in de arbeidsmarktregio krap. In 2021 nam de spanning op de arbeidsmarkt, na een dip als gevolg van corona, snel toe en kwam in 2022 zelfs op een recordhoogte uit.

14.400 openstaande vacatures

Met 14.400 openstaande vacatures eind 2e kwartaal 2022, is het aantal openstaande vacatures veel groter dan voor corona. Ten opzichte van begin 2016 is de vacaturemarkt zelfs bijna 4 keer zo groot.

In bijna alle beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Alleen voor creatieve & taalkundige beroepen is er een iets minder krappe arbeidsmarkt. Voor een aantal beroepen is al langere tijd sprake van een krappe arbeidsmarkt. Voorbeelden van beroepen in Regio Zwolle waarvoor al minimaal 6 jaar sprake is van krapte zijn:

  • monteurs industriële machines en installaties
  • ontwerpers/architecten ICT-systemen
  • algemeen verpleegkundigen
  • vrachtwagenchauffeurs

Voor werkgevers betekent die krapte dat het lastig is om geschikt personeel te vinden. Voor werkzoekenden biedt de krapte juist kansen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button