Zwolle – Op 1 december 2019 heeft de gemeenteraad van Zwolle een motie aangenomen over het plaatsen van poëzie onder bruggen. Wanneer de brug dan open is kunnen wachtenden voor de brug genieten van poëzie door Zwolse dichters. Voor het begin van het vaarseizoen in 2021 moet de Hofvlietbrug als eerste van een doek met gedicht zijn voorzien. Elk jaar komt er een nieuw gedicht. Het oude doek wordt dan vermaakt tot tassen die als collectors-item verkocht gaan worden.
Keuzes
In 2020 is naar aanleiding van de motie onderzoek uitgevoerd naar de (technische) mogelijkheden, geschikte bruggen, potentiële dichters en de te verwachten kosten. Er zijn een aantal factoren wat betreft de veiligheid waaraan de constructie met de gedichten moet voldoen. Het mag bijvoorbeeld niet te zwaar zijn, de vaarhoogte mag niet aangetast worden, en het geheel mag niet vatbaar zijn voor vocht.
Er is gekozen voor een weerbestendig doek als drager van de poëzie, en alleen op de Hofvlietbrug. Om schade aan de brug te voorkomen, moet men het doek bevestigen met klemmen die van rubber zijn voorzien. Voor de bespanning van het doek is een kokerconstructie nodig van 80mm x 80mm x 5mm. Het gewicht van de constructie is naar inschatting ca. 1.000 kg., hetgeen eisen stelt aan de bevestiging en het bewegingswerk van de brug.
Men zal het doek jaarlijks verwijderen gedurende de winterperiode, op zo’n manier dat in het voorjaar men een
nieuw doek met een nieuw gedicht kan plaatsen. Het verwijderde, oude doek kan men recyclen tot bijvoorbeeld boodschappentassen. De hoop is dat deze tassen (met een fragment van het gedicht) een collectors-item zijn.
De motie was ingediend door D66, CDA, ChristenUnie en Groen Links. Zij wilden hiermee bereiken dat wachten voor een brug leuker wordt. Ook zou het grijze en saaie oppervlak van de bruggen fraaier worden. Tevens wilden zij bevorderen dat Zwollenaren in aanraking komen met kunst.
Kosten
Er zijn eenmalige kosten van het project voor onderzoek aan de brug, de kosten van de stadsdichter, de constructie en bevestiging, en de jaarlijkse kosten voor onderhoud en vernieuwing van het doek. De eenmalige kosten kan men betalen vanuit de begroting cultuur. Voor de jaarlijkse kosten vraagt men de raad om een budget.