EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Pleidooi voor coronabeleid met perspectief

Zwolle – Nederland is al weer enkele weken ‘op slot’. Bedrijven in de horeca, cultuursector, retail en evenementenbranche zijn opnieuw zwaar getroffen. Regelmatig zijn er ondernemers die letterlijk alleen nog brood op de plank krijgen door zichzelf dieper in de schulden te steken. Immers, de nieuwe dip in de omzet komt bovenop forse schade en schulden die de afgelopen periode al zijn opgebouwd. De voorwaarden van de landelijke steunmaatregelen zijn dikwijls te scherp om derving van omzet te kunnen compenseren. De kosten lopen snel verder op. De zorgen nog sneller. Zeker als er sprake is van personeel dat doorbetaald moet worden. De toekomst voor culturele makers en zzp’ers uit de creatieve sector en evenementenbranche is in gevaar omdat zij hun beroep al twee jaar niet kunnen uitoefenen.

Lockdowns raken het welzijn van mensen

De lockdowns raken de samenleving en het welzijn van mensen hard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het draagvlak voor de maatregelen verder wegebt. Ondernemers nemen het heft in eigen handen en openen tóch hun zaak. Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar wanneer het water je aan de lippen staat. Zeker als je met lede ogen moet aanzien dat de winkels en horeca vlak over de grens wel geopend zijn, waardoor de omzet bij Duitse collega’s terechtkomt. Draagvlak is essentieel wanneer je van een samenleving draconische maatregelen vraagt.

De huidige koers vindt het Overijsselse bestuur niet langer verantwoord. We zullen als samenleving op een andere manier met dit virus moeten leren leven. En uiteraard heeft het Overijsselse bestuur alle begrip voor de zorgen over de gezondheid van mensen en het voorkomen van de overbelasting van ziekenhuizen, met name de ic-afdelingen. Maar nu de vaccinatiegraad toeneemt en we een virusvariant in huis lijken te hebben met mildere klachten, is het tijd om een andere weg in te slaan.

Verantwoord openstellen van de samenleving

Het bestuur van Overijssel constateert dat er geen lessen zijn getrokken uit de fieldlabs en andere experimenten, die laten zien dat activiteiten onder bepaalde voorwaarden verantwoord en veilig kunnen plaatsvinden. Het Overijsselse bestuur vindt dat zeer opmerkelijk en doet een dringend beroep op het kabinet om deze kennis en ervaring juist nu in te zetten. Als provincie hebben we de fieldlabs mede ondersteund en daarmee ook vertrouwen gekregen in de mogelijkheden hiervan.

De provincie pleit daarom voor beleid dat als uitgangspunt heeft ‘we gaan open’ en dat zoekt naar mogelijkheden om dit op een verantwoorde manier te faciliteren. Om zo te zorgen voor een sterke comeback van cultuur, zodat we elkaar veilig kunnen ontmoeten en inspireren. Zodat ondernemers in mkb en de culturele sector hun voorraden kunnen verkopen, de rekeningen kunnen betalen en weer hoop krijgen. En zodat het onderwijs breed open kan en open kan blijven.

Met deze brief doet provicie Overijssel een dringend beroep op u als kabinet om samen met ondernemers,  werknemers, scholen, culturele instellingen enz. een plan op te stellen dat perspectief biedt op een leven met het virus. Zonder lockdowns. We rekenen op u!

Gerelateerde artikelen

Back to top button