Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Plastic afval nutteloos? Rob Chevallier maakt er kunst van

Tijdens een workshop leert jong en oud creatief te zijn met plastic

Zwolle – Plastic afval nutteloos? Volgens kunstenaar Rob Chevallier niet. Hij gaf op 5 augustus een workshop kringloopkunst maken in de voormalige Harculo energiecentrale. Tijdens de workshop werkt jong en oud met onder andere plastic afval. Het afval is verzameld uit de plasticvanger in de IJssel, op een steenworp afstand van de Harculo centrale. Waarom kunst maken van plastic afval? “Ik wil laten zien wat er nu al gaande is met het klimaat. Dat het tot mensen doordringt hoe ernstig de situatie nu al is.”

Van oorsprong is Rob fotograaf, maar de kosten liepen al snel op. “Als je als fotograaf echt iets opvallends wil doen, dan moet je eigenlijk de foto’s op groot formaat printen. Je hebt al snel een camera nodig van 30.000 euro en dan ook nog een lens van 30.000 euro. Daar had ik geen zin in.” Nu combineert Rob gebruikte materialen met nieuwe foto’s. “Ik kwam ineens op het idee, om het verleden te combineren met nieuw. In het begin ging niet alles om klimaatverandering en natuurbehoud, maar nu is het een soort specialisme geworden.”

© RTV Focus Zwolle

Afval uit de IJssel

Sinds 2 juli ligt er een plasticvanger in de IJssel, geplaatst door Clear Rivers. Een organisatie die wereldwijd vervuiling met plastic in rivieren bestrijdt. De ruim tachtig meter brede vanger wordt wekelijks geleegd. Het opgevangen plastic wordt in de komende maanden via Clear Rivers verwerkt tot duurzame producten in de omgeving van Zwolle en eenmalig gebruikt voor de workshop. “Er werden twee zakken met afval geleverd voor de workshop. Het is verbazingwekkend wat voor materiaal daar allemaal tussen zit. Van schoenen tot fastfooddingen. Ik vraag me dan af waar het allemaal vandaan komt.”

IJsselbiënnale

De kunstwerken worden uiteindelijk onderdeel van de expositie. Volgens Rob is de cirkel rond als het gebruikt wordt voor de IJsselbiënnale, “Het komt uit de IJssel, maar is vervolgens toch nuttig. Het heeft dan ook betrekking op het thema Tij, Tijd en Tijdelijkheid.”

© RTV Focus Zwolle

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button