Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Plantjes en handjes zetten Geraniumstraat in het groen tijdens Burendag

Zwolle – De handen gingen vandaag flink uit de mouwen in de Zwolse wijk de Pierik.  Tijdens nationale Burendag toverden buurtbewoners 40 m2 stoep om tot groene plateaus. Ook werden er snelheidsremmende maatregelen genomen. Het buurtinitiatief werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zwolle.

Meer groen, minder snelheid in de wijk

Zowel bewoners uit de Seringenstraat als de Geraniumstraat hebben eerder dit jaar in een buurtinitiatief de wens geuit voor meer groen en minder snelheid in de wijk. Deze wensen zijn vervolgens samen met wijkcoördinator Paulien ten Dam getoetst en al snel bleken de twee wensen met elkaar gecombineerd te kunnen worden. Dat resulteerde in de aanleg van groenvakken met een verhoging in de straat om snelheid te remmen.

Voor&Na

Samenwerking tussen buurt, gemeente en fondsen

De gemeente heeft het aanleggen van de groenvakken voor haar rekening genomen en heeft advies gegeven over geschikte plantensoorten in de straat. Voor de aanschaf van de planten hebben de bewoners ondersteuning gekregen van het Oranjefonds, Waterschap Drents Overijsselse Delta en De Groene Loper. Het onderhoud van de vakken zijn voor de rekening van de bewoners zelf.

‘Dit is goed voor klimaat, verkeersveiligheid én geeft een mooier aanzicht. Echt een verbetering van de buurt!’ – Mark Oldengarm, een van de initiatiefnemers.

Buiten spelende kinderen

Een voorname reden om het buurtinitiatief op te starten is dat de locatie één van de toegangswegen naar De Pierik is. Initiatiefnemer Mark Oldengarm: “Dit betekent dat hier veel autoverkeer is, er wordt ook vaak te hard gereden op plekken waar kinderen buiten spelen en ouderen fietsen. Wij denken dat door het aanleggen van de groene plateaus automobilisten het gevoel krijgen dat ze in een levendige woonwijk rijden en hierdoor snelheid gaan minderen.”

Hele jaar door kleur

Een ander voordeel is dat de ‘betonlook’ verdwijnt en dat de beplanting zorgt voor een beter afvoer van het regenwater. Bij de keuze van beplanting is rekening gehouden met het aantrekken van insecten die het moeilijk hebben in de stad en wordt er een mix van planten gezet die het hele jaar door kleur geven aan de straat én aan de wijk.

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button