Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Pippi en Cato maken hun entree op de Klooienberg

Zwolle – Nog meer nieuwe bewoners voor de Klooienberg. Woensdagochtend maakten Pippi en Cato, twee Tamworth biggetjes, hun entree bij de wijkboerderij. De varkentjes zijn nu acht weken oud en komen uit het Gelderse Oosterwolde. Drie weken geleden vonden lammetjes Piet en Miep al een nieuw huisje bij de wijkboerderij.

De biggetjes, met hun rode snuiten, zullen bij de wijkboerderij worden ingezet bij het natuurlijk omploegen van de moestuin. “Voor ons is het heel leuk dat we op natuurlijke wijze onze moestuin kunnen laten omploegen. De beestjes zelf hebben er ook genoeg aan, die kunnen lekker eten,” aldus Ditte Verhagen, vrijwilligster bij de Klooienberg. De nieuwe ‘ploegmachines’ krijgen nu nog brokjes. “We moeten zorgen dat de biggen in het begin net genoeg krijgen, zodat ze geen honger meer hebben. Als ze teveel krijgen, worden ze onwijs dik. Dat willen we niet, want dat is erg ongezond voor dit varkenssoort,” legt Ditte uit.

tekst gaat verder onder de foto

Foto © Mathijs Schlaman

De eerste ontsnapping is al een feit. Bij de aankomst op de wijkboerderij woensdagochtend begonnen de biggen vrijwel direct onder het hekje door te graven. “Maar we gaan zorgen voor een goed stroomdraadje en dan zullen ze er niet meer uitkomen,” luidt de oplossing van Ditte.

Thamworth-varken

Het Tamworth-varken is een Engels ras dat dicht bij het wildzwijn staat. Het Europese soort is nog met niks anders doorgefokt, waardoor het een sterk rasvarken is. De varkentjes kunnen goed ploegen en lange afstanden lopen. “Daarnaast hebben ze een voorliefde voor slapen,” vertelt Ditte: “Ze slapen heel graag, heel veel.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button