Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Picnic opent gigantisch distributiecentrum in Zwolle

Zwolle – Een vloeroppervlak van 45.000 vierkante meter, rondrijdende robots én ongeveer 1000 nieuwe banen. In 2023 opent online supermarkt Picnic een geautomatiseerd fulfilmentcenter op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Het distributiecentrum en bevat onder meer geautomatiseerde sorteer-, inpak- en distributiemachines. In september gaat de bouw starten.

Rondrijdende robots

“In het distributiecentrum zullen robotkarretjes rondrijden die de spullen naar medewerkers brengen”, aldus medeoprichter van Picnic Frederik Nieuwenhuys, verantwoordelijk voor de distributiecentra en fulfilmentcenters. “Medewerkers hoeven dan de tros bananen alleen nog maar van het voorraadkratje in het klantkratje te leggen.” Ook in de diepvriescel gaan robots rondrijden, een primeur voor Europa. Picnic startte in september 2015 in Amersfoort en heeft inmiddels 650.000 klanten in ruim 125 Nederlandse plaatsen die hun boodschappen gratis thuisbezorgd krijgen met een van de ruim 1000 elektrische bezorgwagentjes. De omzet verdubbelde in 2020 naar 500 miljoen euro, in 2021 moet dat 1 miljard zijn. In 2018 begon Picnic in Duitsland en onlangs maakte het bedrijf bekend van start te zijn gegaan in de Franse regio Valenciennes.

Minder voedselverspilling en verpakkingsmateriaal

Er is door een team van robotics-specialisten bij Picnic jarenlang gewerkt aan de technologie, die ook gebruikmaakt van eigen software gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Het hypermoderne centrum moet voedselverspilling vrijwel geheel terugdringen en het gebruik van verpakkingsmateriaal sterk verminderen.

Hoewel het fc geautomatiseerd is en heel efficiënt werkt, heeft het straks nog steeds veel arbeidskrachten nodig, naar schatting 1000 man. Om deze banen in te vullen gaat Picnic samenwerken met de gemeente Zwolle. Wethouder René de Heer: “Wij zijn blij dat na Wehkamp en DHL nu opnieuw een speler van belang hier een vestiging gaat bouwen. Picnic onderstreept met zijn keuze het grote belang van Hessenpoort als grootschalig en strategisch bedrijventerrein voor de regio Zwolle. De goede bereikbaarheid van Hessenpoort is daarbij zeker een belangrijke factor geweest. Met de komst van duizend nieuwe arbeidsplaatsen bevestigt Zwolle zijn positie als tweede banenmotor van Nederland. Ons streven blijft om ieders talent in stad en regio te kunnen benutten.”

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: Vincent Corjanus

Journalist, schrijver, singer-songwriter. www.vincentcorjanus.nl

Lees ook

Back to top button