EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Personeelskrapte in alle regio’s van Overijssel

Zwolle – In augustus daalde het aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord verder. Ook vergeleken met een jaar geleden is er sprake van een afname. Deze daling, gecombineerd met een stijgend aantal vacatures, versterkt de krapte op de arbeidsmarkt. Inmiddels is de arbeidsmarkt in alle drie de regio’s krap. Deze krapte is lastig voor werkgevers met vacatures, maar biedt kansen voor werkzoekenden.

WW-uitkeringen in Regio Zwolle dalen

Eind augustus 2021 verstrekte UWV 5.351 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 3,1% (-174 uitkeringen). Dit is minder dan de landelijke afname van 5,2%.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Regio Zwolle is 28,3%, oftewel 2.108 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-27,1%).

Arbeidsmarkt krap in Overijssel

De daling van het aantal WW-uitkeringen gaat gepaard met een stijgend aantal vacatures. Dat zorgt er voor dat de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt. Aan het eind van het tweede kwartaal was de arbeidsmarkt krap in alle drie de regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. In verhouding tot het aantal openstaande vacatures zijn er dan relatief weinig werkzoekenden. Werkgevers hebben dus voor steeds meer beroepen moeite om hun vacatures te vervullen. Omgekeerd hebben werkzoekenden steeds meer keus uit vacatures en ondervinden zij minder ‘concurrentie’ van andere werkzoekenden.

De krapte komt voor in een breed spectrum van beroepen. In alle drie de regio’s is de arbeidsmarkt voor technische beroepen krap tot zeer krap en zijn er dus goede kansen op werk. Alleen voor productiemedewerkers is de spanning op de arbeidsmarkt gemiddeld. Voor ICT-beroepen zoals software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten is de arbeidsmarkt zeer krap. Van de zorgberoepen is de regionale spanning op de arbeidsmarkt groot voor onder andere artsen, (gespecialiseerd) verpleegkundigen en verzorgenden IG.

Een uitzondering vormen de creatieve & taalkundige beroepen; daarvoor is de spanning op de arbeidsmarkt gemiddeld. Het is dus moeilijker voor werkzoekenden om daar werk in te vinden dan in de andere beroepsgroepen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button