Perperbus en Oosterkerk luiden klokken ter herdenking stormvloed van 1825: oproep aan kerken
Zwolle – Op 4 februari 2025 is het exact 200 jaar geleden dat Overijssel werd getroffen door de verwoestende stormvloed van 1825. Deze natuurramp, veroorzaakt door een krachtige noordwesterstorm en springtij, brak op tientallen plekken de dijken door en zette een kwart van de provincie onder water. Het water sleurde alles op zijn pad mee: mensen, dieren, boerderijen en zelfs hele dorpen. Alleen al in Overijssel kwamen 305 mensen om. Twee eeuwen later wordt de ramp herdacht met een indrukwekkend moment: het luiden van de klokken.*
305 slagen om 18.25 uur
Om precies 18.25 uur – verwijzend naar het jaar van de ramp – zullen op 4 februari de klokken in het voormalige rampgebied 305 keer luiden, één slag voor elk slachtoffer. Dit eerbetoon moet niet alleen de omvang van de ramp benadrukken, maar ook de slachtoffers en hun verhalen in herinnering houden.
Kerken spelen opnieuw een belangrijke rol, net zoals destijds tijdens de ramp. In 1825 luidden zij de noodklokken als waarschuwing en boden zij onderdak en hulp aan de slachtoffers. Nu luiden de klokken ter nagedachtenis, als symbool van troost en verbondenheid.
Deelnemende locaties en oproep
Een aantal kerken heeft al toegezegd mee te doen, waaronder de Peperbus in Zwolle, de Oosterkerk in Zwolle, de Buitenkerk in Kampen, de Kerk aan de Markt in Hasselt, de kerk in Mastenbroek, en de Gereformeerde Kerk in Genemuiden. Ook een locatie in Baarlo sluit aan. Maar de organisatie hoopt op meer deelnemende klokkenluiders en roept iedereen met toegang tot een kerkklok, toren of carillon op om zich aan te sluiten.
Een vergeten ramp met een boodschap
De stormvloed van 1825 is een van de grootste natuurrampen uit de 19e eeuw in Noordwest-Europa, maar wordt vaak over het hoofd gezien in de Nederlandse geschiedenis. Met het project ‘Stormvloed 1825’, een initiatief van de Overijssel Academie en Het Oversticht, willen de organisatoren het collectieve geheugen opfrissen én de relevantie van waterveiligheid benadrukken in het licht van de huidige klimaatuitdagingen.
Onder het project vallen meerdere activiteiten, zoals de podcast Waterwolf, een burgeronderzoek naar verhalen over de ramp en de restauratie van het gemaal A.F. Stroink.
Meedoen of meer informatie?
Wil jij meedoen en de klokken luiden? Of wil je meer weten over de herdenking? Ga dan naar stormvloed1825.nl voor informatie en aanmelden. Voor vragen kun je contact opnemen via marieke.vanzanten@