Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Perfect weer om de maan te bekijken op de IJsseldijk Zwolle

Zwolle – Wekenlang is hij binnen gebleven door de vele regen. Maar vandaag was het voor Wim Verdoold uit Zwolle perfect weer om de sterrenkijker van zolder te halen.  Clear skies, zoals astronomen zeggen. En dus werd de kijker samen met een krukje en een tafeltje ingepakt in een kleine aanhanger en ging het, per scooter, naar de IJsseldijk in Zwolle.

Wim Verdoold heeft zijn kijker van de IJssel afgericht en tuurt naar de maan. ‘Hier kan ik lekker rustig zitten, hier is geen verkeer.’ Met het blote oog is de halve maan te zien vanavond.  Maar kijk je door de kijker dan zie je een prachtig ronde bolle maan met alle kraters. ‘Inslagen van meteorieten’ licht Verdoold toe. ‘Een halve maan vind ik persoonlijk mooier dan een hele.’ Wijzend richting het oosten vertelt hij verder: ‘Straks komen ook nog Jupiter en Neptunes voorbij’.

Foto’s met de sterrenkijker maken kan helaas niet. Maar dat is geen enkel probleem. Met een mobiele telefoon voor de lens van de sterrenkijker komt de maan er ook perfect op, zo demonstreert hij.

Website astronoom Wim Verdoold

Iedereen die ook eens een keer de maan wil zien of meer wil weten of de sterren kan de vriendelijke sterrenkijker uitnodigen voor een eerste kennismaking. ‘Voorlopige alleen in de omgeving van Zwolle en ik kom op de fiets of de brommer’. Kosten zijn er niet maar een gift is welkom, zo staat er op de site. ‘Benzine is duur tegenwoordig, maar in principe schijnt de Maan voor niets, en de sterren ook.’

 

Sterrenkijker Wim Verdoold tuurt naar de Maan op de IJsseldijk Zwolle
Sterrenkijker Wim Verdoold tuurt naar de Maan op de IJsseldijk Zwolle

 

24439217994_3bbb941871_z

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button