Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

PEC Zwolle wint in spektakelstuk van Fortuna Sittard

Zwolle – Dankzij een ruime 5-0 overwinning op Fortuna Sittard lijkt PEC Zwolle zeker van nog een seizoen eredivisievoetbal. Met 35 punten staat de ploeg van trainer Jaap Stam op de elfde plaats op de ranglijst. Vier van de vijf doelpunten tegen Fortuna vallen na rust, als de bezoekers met tien man op het veld staan.

PEC Zwolle speelde zonder Gustavo Hamer, die op de bank begon, maar met Mike van Duinen weer in het elftal en had het in de openingsfase lastig met Fortuna, dat in die fase vaker de bal had. Tot echt grote kansen voor de bezoekers leidde dit overigens niet. PEC Zwolle liet na dertien minuten voor het eerst van zich horen, toen Kingsley Ehzibue doelman Aleksei Koselev testte. De thuisploeg kwam beter in de wedstrijd en dat uitte zich in de 1-0 na iets meer dan een half uur spelen. Younes Namli zocht de diepte en kreeg de bal aan de rechterkant van het veld aangespeeld. Zijn voorzet was perfect voor Vito van Crooij, die de bal fraai langs Koselev schoot.

tekst gaat verder onder de foto

Foto © Peter Denekamp

Niet lang daarna viel al de beslissing in de wedstrijd. Branislav Ninaj, die met Mike van Duinen in een fel duel verwikkeld raakte, werkte de Zwolse aanvaller op de rand van het strafschopgebied naar de grond en kreeg van scheidsrechter Dennis Higler de rode kaart voorgehouden. De toegekende vrije trap werd door Namli via de muur over het doel geschoten. Via Lennart Thy, die twee keer scoorde maar ook tweemaal de vlag voor buitenspel omhoog zag gaan, kreeg PEC Zwolle nog kansen op een tweede treffer en ook Van Duinen was in de buurt van een doelpunt, maar zag Koselev in de korte hoek redding brengen.

Die overtalsituatie buitte PEC Zwolle na rust volledig uit. Binnen twintig minuten stond het al 5-0. Als eerste schoot Youens Namli de bal fraai in het dak van het doel, nadat Bram van Polen met een tackle een gevaarlijke uitbraak voorkwam. Daarna scoorden Thy, Van Duinen en opnieuw Thy, waardoor er een voor PEC Zwolle uiterst comfortabele 5-0 voorsprong op de borden kwam. Het sein ook voor trainer Jaap Stam om Yuta Nakayama, Clint Leemans en Stanley Elbers in te laten vallen.

Vooral de invalbeurt van Nakayama beviel de goedkeuring van de supporters wel. Bij ieder balcontact werd de Japanner uitgebreid bejubeld. Ook na de 5-0 waren er nog voldoende mogelijkheden voor PEC Zwolle om het publiek nog meer doelpunten voor te schotelen, maar zover kwam het niet.

Volgende week gaat PEC Zwolle op bezoek bij Willem II. In Tilburg wordt er zondagmiddag om half drie afgetrapt.

PEC Zwolle – Fortuna Sittard 5-0 (1-0).
Toeschouwers: 13.334
Scheidsrechter: Higler
Rode kaart: 35. Ninaj (Fortuna Sittard)
Gele kaarten: Ospitalieri (Fortuna Sittard) en Van Crooij (PEC Zwolle)
PEC Zwolle: Van der Hart, Van Polen (68. Nakayama), Lachman, Lam, Paal, Ehizibue, Clement (68. Leemans), Namli, Van Crooij (71. Elbers), Thy, Van Duinen
Fortuna Sittard: Koselev, Mac-Intosch, Ninaj, Heerings, Ospitalieri, Smeet, Hutten (71. Balic), Diemers, Semedo (39. Ciranni), Novakovich, Lamprou (59. Essers)
33. Van Crooij 1-0