Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

PEC Zwolle verliest op bezoek bij Vitesse

Foto's © Henrico van der Dussen

Zwolle – Het uitduel bij Vitesse levert PEC Zwolle geen punten op. Na een behoorlijke eerste helft, doet een overgenomen strafschop de Zwollenaren de das om. Na dat doelpunt lopen de Arnhemmers uit naar 3-0.

Gelijkopgaande eerste helft

Het duel in Arnhem stond in het teken van Dejan Curovic, de populaire oud-speler van Vitesse die deze week op 51-jarige leeftijd overleed. Na een indrukwekkende minuut stilte nam PEC Zwolle in de openingsfase brutaal het heft in handen. Met nieuwkomer Thomas Bruns, gehuurd van de thuisploeg, speelden de mannen van John Stegeman fris voetbal. Zian Flemming en Lennart Thy waren in die fase gevaarlijk, maar een doelpunt leverde het niet op. Naarmate de eerste helft vorderde kwam de thuisploeg wat beter in het spel. Vitesse had rond het half uur ook wat kansen. Vyacheslav Karavaev schoot met zijn linkervoet de bal over het doel van Xavier Mous, terwijl de Zwolse goalie handelend moest optreden op een kopbal en afstandsschot van Bryan Linssen.

Bizarre start tweede bedrijf

Een ongelukkige handsbal van aanvoerder Etiënne Reijnen vormde de opmaat voor een bijzonder begin van de tweede helft. Doelman Mous keerde knap de penalty van Tim Matavz, waarna Bryan Linssen in de rebound Vitesse op 1-0 leek te brengen. Leek, want de aanvaller liep te vroeg in en scheidsrechter Dieperink keurde de goal op advies van VAR Christiaan Bax af. Waar er voorafgaand aan het seizoen de nodige regels waren aangepast dan wel afgeschaft, bleef een bijzondere regel bestaan. Het reglement schreef namelijk voor dat Vitesse, ondanks de ‘overtreding’ van Linssen, die ook met geel bestraft werd, nóg eens mocht aanleggen. Ditmaal faalde Matavz niet: 1-0. Deze teleurstelling kwamen de Zwollenaren niet te boven. Na afloop legde arbiter Rob Dieperink uit wat onder het duel niet duidelijk bleek voor iedereen. ,,Ik werd naar het scherm geroepen voor te vroeg inlopen van Linssen. Omdat bleek dat beide partijen (Linssen en Reijnen) te vroeg inliepen moest de penalty over. Liep alleen Linssen te vroeg in, dan kreeg Zwolle een indirecte vrije trap.” Op de vraag waarom dan niet ook Reijnen geel kreeg gaf Dieperink als antwoord dat de gele kaart voor Linssen eigenlijk al te zwaar bestraft was. Na iets meer dan een uur spelen wist Karavayev voor de 2-0 te zorgen. PEC Zwolle ging met invaller Jarno Westerman dapper op zoek naar de 2-1. Onder meer Pelle Clement was daar dichtbij, maar keeper Remko Pasveer bleek een puike redding in huis te hebben. In de slotfase kon Bryan Linssen nog voor 3-0 zorgen.

Volgende week zondag speelt PEC Zwolle thuis tegen Sparta Rotterdam. Dit duel in het MAC3PARK stadion begint om 16:45 uur. Het duel werd vrijdagochtend van het oorspronkelijke tijdstip (14.30 uur) naar 16.45 verplaatst.

Vitesse – PEC Zwolle: 3-0 (0-0).
Toeschouwers: 12.273
Scheidsrechter: Dieperink
Gele kaarten: Linssen (Vitesse), Flemming, Bruns, Hamer (PEC Zwolle)

Opstellingen:
Vitesse: Pasveer, Karavaev, Doekhi, Obispo, Clark, Bazoer, Bero (43. Serero), Tannane (83. Foor), Grot (57. Musonda JR), Linssen, Matavz

PEC Zwolle: Mous, Hamer, Reijnen, Dekker, Paal, Clement, Bruns (66. Westerman), Flemming (81. Huiberts), Bel Hassani, Thy, Johnsen (78. Elbers)