Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

PEC Zwolle verliest met forse cijfers van PSV Eindhoven

Zwolle – PEC Zwolle moest met een halve basisformatie aftrappen tegen de koploper van de eredivisie. PEC Zwolle kon niet beschikken over Boer, Saymak, Thomas, van Polen en Ondaan. De laatste moest overigens zijn plaats afstaan aan Nijland die het tegen zijn oude club maar weer eens mocht proberen. Aan team van’t Schip de opdracht om na de verloren bekerwedstrijd een remedie te vinden voor het zo genoemde ‘schijtbakken voetbal’ van Cocu en zijn mannen.

Van meet af aan probeerde PEC Zwolle direct druk te zetten op de thuisploeg zodat PSV Eindhoven gestoord zou worden in de opbouw. Dit lukte redelijk in de beginfase wat van beide kanten wat kleine kansen opleverde. De grootste opschudding in de startminuten kwam van Ramselaar, die met een nogal ongekend lompe overtreding Dekker aanpakte. Dekker liep hierbij een ogenschijnlijk kleine blessure op, maar de wedstrijd niet kon uitspelen. Niet heel prettig met de huidige smalle selectie. Na wat aftasten komt de wedstrijd los. PSV heeft na een kwartier spelen het betere van het spel, alhoewel PEC Zwolle zich niet verschuilt.

Wel is duidelijk dat de linkerkant (Freire en Mokhtar) een lastige pot tegemoet gaan. PEC Zwolle is niet een ploeg die zich verstopt uit bij PSV. Dit is knap, gezien de vele wisselingen. Na een half uur spelen is het PSV wat er eigenlijk voor het eerst gevaarlijk doorheen breekt. Na balverlies van PEC en een sliding van Namli die zijn doel mist krijgt PSV veel ruimte over de rechterkant omdat PEC Zwolle veel mensen voor de bal had. Lozano weet hier geen gebruik van te maken en weet de bal in het zijnet te schieten. Tot 5 minuten voor rust lijkt er voor PEC Zwolle niets aan de hand, totdat de bal verkeerd wordt ingeschat. Hierdoor besluit ook van de Hart uit het 16-meter gebied te komen, evenals Boer tegen AZ Alkmaar, met hetzelfde resultaat.

Van de Hart vangt Lozano op en krijgt terecht direct rood. PEC Zwolle kan wederom met 10 man verder en maakt het zich hiermee onnodig moeilijk. Kind van de rekening is de net ingevallen Ondaan die wordt gewisseld voor de debuterende keeper Hauptmeijer. Al voor rust moet PEC Zwolle dus al noodgedwongen twee keer wisselen. Voor degene die dachten dat daarmee het leed voor de eerste drie kwartier erop zaten, had het goed mis. Een minuut voor het einde van de eerste helft is het de Jong die vanuit een corner raak knikt nadat de jonge en net ingevallen Mike Hauptmeijer volledig mistast. Personele problemen, torpederende keepers en slordige aanvallen bezorgen team van’t Schip een hoop overuren in de rust.

Na rust is het eenrichtingsverkeer waarbij Hauptmeijer meervoudig wordt getest. Een scrimmage kent nog een twijfelend optreden van de jonge doelman, maar een bal die verlengd wordt door de Jong wordt knap door Hauptmeijer tegen de lat verwerkt. Niet veel later let de sluitpost goed op bij een bal die van richting wordt veranderd en pakt deze knap. Het spelbeeld veranderd niet. PEC Zwolle blijft onmachtig in balbezit en aan aanvallen hoeft het helemaal al niet de denken. De 2-0 kon dus ook niet uitblijven. In de 65e minuut is het wederom de Jong die binnen weet te knikken. Na een goede loopactie van Lozano, die een afgemeten voorzet op de Jong geeft is het definitief klaar met de aspiraties van PEC Zwolle.

Voor het Eindhovense publiek ook pas een reden om zich voor de eerste keer te laten horen, als we het uitfluiten van de thuisploeg niet meerekenen. PSV blijft doordrukken en creëert redelijke kansen. Niet veel later gaat de Jong voor zijn derde, in de 71e minuut krijgt hij via Hendriks een niet te missen kans en zet de Eindhovenaren op 3-0. Het spelbeeld is een dejavu van afgelopen woensdag. Na de rode kaart kan het geen vuist meer maken en wordt PEC Zwolle op een hoop gevoetbald. !2 minuten voor het einde is het Brenet die geen strobreed in de weg wordt gelegd en gemakkelijk de 4-0 kan binnenschieten. Dit was tevens het laatste wapenfeit van PSV.

PEC Zwolle kan via de beker niet meer haar doelstelling, van Europees voetbal, verwezenlijken. Echter zal dit via de competitie nog een hels karwei worden. Dat de ploeg dit jaar uitstekend kan voetballen is iedereen het wel over eens. Maar daar heeft het wel de basis 11/12/13 voor nodig. Op het moment dat die niet thuis geven, geschorst, geblesseerd of om andere redenen afwezig zijn stort het kaartenhuis in elkaar. De selectie is hier simpelweg te smal voor en kan het dan niet meer bolwerken. ADO uit is hier ook zo’n voorbeeld van.

Voor nu is het vooral de wonden likken, fysiek en psychisch weer klaarmaken voor de belangrijke thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. Hopelijk zijn er dan een aantal sterkhouders weer terug en weet PEC Zwolle de weg naar boven weer te vinden. Een voordeel; Vorig jaar wisten we wel met 10 man van SC Heerenveen te winnen.

PSV – PEC Zwolle 4-0 (1-0)

Toeschouwers: 32.800
Scheidsrechter: Gözübüyük
Gele kaarten: Van Ginkel (PSV), Freire (PEC Zwolle)
Rode kaart: 41. Van der Hart (PEC Zwolle)

Opstellingen:
PSV: Zoet, Arias, Schwaab, Isimat, Brennt, Van Ginkel (70. Junior), Hendrix, Ramselaar, Lozano, De Jong (81. Malen), Bergwijn (77. Gudmundsson)

PEC Zwolle: Van der Hart, Ehizibue, Marcellis, Sandler, Freire, Dekker (30. Ondaan, 43. Hauptmeijer), Bakker, Namli, Marinus (73. Menig), Mokhtar, Nijland

Scoreverloop:
45. De Jong 1-0
65. De Jong 2-0
72. De Jong 3-0
79. Brenet 4-0

Bron: PEC.NU
Foto: PEC.NU

Gerelateerde artikelen

Back to top button