Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

PEC Zwolle trekt opgaande lijn door in Friesland

Zwolle – In het Abe Lenstra stadion heeft PEC Zwolle zaterdagavond de opwaartse lijn in de competitie doorgetrokken. Voor de tweede keer dit seizoen was één doelpunt van Bram van Polen voldoende voor de winst. Net als eerder dit seizoen tegen Heracles Almelo, deed de aanvoerder dat vanaf de strafschopstip, waardoor sc Heerenveen met 0-1 werd verslagen.

Penalty

PEC Zwolle vloog uit de starblokken en had binnen de minuut zomaar voor kunnen staan, ware het niet dat Mustafa Saymak niet zelf besloot uit te halen, maar Eliano Reijnders die kans te schenken. Reijnders kwam echter niet uit met zijn passen. Na een eerste schot op doel van Siem de Jong, kwam PEC Zwolle na tien minuten op voorsprong. Eliano Reijnders kopte de bal tegen de zwaaiende arm van Rami Kaib en Martin van den Kerkhof wees gedecideerd naar de strafschopstip. Bram van Polen stuurde voormalig ploegmaat Xavier Mous de verkeerde hoek in: 0-1.

Op de paal

Bij tijd en wijlen overliepen de Blauwvingers het Friese middenveld. Door hoog druk zetten werd de bal vaak snel veroverd. Zo ook door Reijnders, maar diens schot was een prooi voor Mous. Naar mate de eerste helft vorderde kwam Heerenveen er ook meer en meer aan te pas. Dit resulteerde in de grootste kans van de wedstrijd. Met rechts plukte De Jong een hoge bal uit de lucht om vervolgens met links verwoestend uit te halen. De paal voorkwam dat Heerenveen langszij kwam. Een kopbal van Nick Bakker uit een vrije trap zeilde daarna naast. Via Musaba, die alleen voor Lamprou op de sluitpost stuitte was het niet veel later opnieuw oppassen geblazen. De laatste kans voor rust was voor Oussama Darfalou, maar zijn kopbal kreeg niet de juiste richting mee.

Afgekeurd

Heerenveen-coach Johnny Jansen wisselde in de rust driemaal in de hoop het tij te keren. Toch waren de eerste kansen voor Zwolle. Darfalou sneed vanaf rechts het strafschopgebied in en schoot hard op doel. Mous kon de bal net voldoende beroeren om een tweede tegentreffer te voorkomen. Ook Saymak had een minuut later de pech dat Mous nog met zijn vingertoppen een inzet andermaal tot corner verwerkte. De grootste kans was net als voor rust weer voor Heerenveen. Geheel vrijstaand kreeg Henk Veerman de kans om vanaf een meter of twaalf af te ronden, maar Lamprou redde bekwaam. Na een kwartier spelen besloot ook Dick Schreuder te wisselen. Eén van die invallers, Gervane Kastaneer, scoorde bij zijn eerste actie maar werd toen alsnog – terecht zo bleek ook – afgevlagd vanwege buitenspel. Een diagonaal ingekopte bal van diezelfde Kastaneer niet veel later scheerde net voorlangs.

Buffelen met Van der Werff

Het laatste kwartier was misschien niet om over naar huis te schrijven qua voetbal, maar aan strijdlust geen gebrek. PEC Zwolle buffelde zich de slotfase door en kreeg daarbij ook hulp van Maikel van der Werff, die zijn nieuwe teammaten na 85 minuten ging assisteren. De moegestreden Saymak, die met zijn fanatisme ook dichtbij een tweede gele kaart in de buurt kwam, ging naar de kant. Via een andere invaller, Sai van Wermeskerken, die afgelopen woensdag in Breda na bijna een jaar blessureleed al zijn rentree maakte, werd het nog bijna 0-2. Zijn als voorzet bedoelde bal kon echter door de sterk keepende Mous onder de lat vandaan getikt worden. Voor PEC Zwolle restte toen alleen nog vier minuten blessuretijd doorkomen. Ook daarin slaagden de Blauwvingers, tot frustratie van de gastheren, waardoor de tweede overwinning van het jaar en de eerste uitzege van het seizoen daar was.

sc Heerenveen – PEC Zwolle: 0-1 (0-1)