KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Fractie Swollwacht controleert opvang Oekraïeners

Zwolle – De fractie van Swollwacht stelt vragen bij de leefbaarheid van de Oekraïners in opvang. Volgens wethouder Dorrit de Jong is het zoals het is. Dat blijkt uit de beantwoording van deze vragen die zij stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Van te voren wist de gemeente niet hoe lang de opvang zou duren. Nu het langer is, is zij bezig de opvang te verbeteren. Zo heeft het gebouw Vermeer op elke verdieping een keuken gekregen en wordt bijvoorbeeld ook de sanitaire voorziening die bij gebouw Ruysdael nog buiten is, inpandig gerealiseerd. De gemeente bekijkt voortdurend waar ze de woon- en leefomstandigheden kan verbeteren. Ze betrekt de bewoners van de opvang daarbij.

Warmte

De opvang is opgezet volgens de COA-normen, dat betekent dat elke bewoner minimaal 5 m2 per persoon heeft. Per gebouwtype zijn er kleine verschillen in het aantal toiletten, de grootte van de keukens of gemeenschappelijke ruimtes. Helaas biedt een opvanglocatie minder privacy dan een ander type woonruimte, zegt wethouder De Jong.

In de souterrainkamers komt daglicht binnen. Bij leegkomende kamers elders in de panden is aan hen aangeboden om te verhuizen, de bewoners van deze souterrainkamers hadden die behoefte niet. Afgelopen zomer was een warme zomer, deze panden worden dan net als veel woningen warm. Door duidelijke instructies te geven over raambekleding, de ramen overdag gesloten te houden, probeert men de warmte zoveel mogelijk buiten te houden.

Sanitair

Het aantal personen dat de sanitaire voorzieningen deelt, hangt af van de indeling van de gebouwen, aldus de wethouder. In één gebouw zijn er 2 douches en 2 toiletten op 16 vrouwelijke bewoners. Ook voor de heren zijn er
twee douches en twee toiletten per verdieping. In andere gebouwen zijn er meer douches en toiletten. De opvang die Zwolle biedt is sober en doelmatig: men zorgt er met de bewoners voor dat de gebouwen en de voorzieningen schoon, heel en veilig zijn.

Reguliere woning

Zwolle biedt opvang aan, geen huisvesting, zegt De Jong. Als bewoners vragen hebben over reguliere woonruimte, dan leggen de medewerkers van de opvang hen uit waar ze zich kunnen inschrijven voor huurwoningen. Gelet op de krapte van de woningmarkt is het ook voor deze groep niet eenvoudig om een eigen woonruimte toegewezen te krijgen.

De Europese Unie en de rijksoverheid beraden zich op het verlengen van de Regeling tijdelijke bescherming en werken een aantal scenario’s uit. Het college volgt deze ontwikkelingen op de voet en vertaalt deze naar de lokale situatie.

Er zijn personeelswisselingen op het gebied van beveiliging en administratie. Alle medewerkers spreken Engels en drie van hen spreken ook Oekraïens en Russisch. Daarnaast heeft de gemeente een van oorsprong Oekraïense in dienst genomen die zowel de Nederlandse als Oekraïense taal beheerst. Zij zorgt voor vertaling van brieven en andere schriftelijke informatie en kan ook tolken bij gesprekken.

Schriftelijke informatie bijvoorbeeld in brieven, of posters op het mededelingenbord wordt in drie talen aangeboden: Oekraïens, Engels en Nederlands. In gesprekken wordt ook vaak de vertaalapp gebruikt, hierin wordt een Nederlandse zin in het Oekraïens vertaald (of vice versa). De ervaringen daarmee zijn goed.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button