Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

(Video) PEC Zwolle start kalenderjaar met riante zege

PEC Zwolle is 2016 flitsend gestart met een 5-2 zege op sc Heerenveen. In het winterse IJsseldelta stadion heeft Zwolle het begin tweede helft even lastig. Na de rode kaart van voormalig Zwolle-speler Joey van den Berg loopt Zwolle soepel uit naar een mooie uitslag. ,,Ik kan nog wel zeuren, maar het decor was mooi. Het publiek heeft genoten en we hebben gewonnen. Een geweldige start van de tweede competitiehelft”, glundert trainer Ron Jans.

Zwolle kwam in de eerste helft prima uit de startblokken. Heerenveen had via Branco van den Boomen en Mitchell te Vrede twee kansjes, maar het was de thuisploeg die de score opende. Na een vloeiende aanval over meerdere schijven belandde de bal voor de voeten van Wout Brama. Vanaf de linksbuitenpositie gaf hij voor richting Dirk Marcellis. De mee opgekomen rechtsback schoot de bal fraai in het dak van het doel. ,,De backs hebben het vandaag gedaan”, lachte Marcellis. Want niet veel later was het linksback Bram van Polen die voor 2-0 zorgde. Uit een hoekschop raakte Ouasim Bouy de bal compleet verkeerd. Van Polen kreeg hem voor zijn voeten, waarna hij hem in de verre hoek schoot. Heerenveen-coach Foppe de Haan was niet tevreden met het spel van zijn ploeg. Daarom wisselde hij vlak voor rust twee keer. Marten Thorsby en Branco van den Boomen werden geslachtofferd voor Joost van Aken en Jerry St. Juste. ,,We lieten Zwolle te veel komen door het centrum, dat deden ze wel aardig”, vond De Haan. ,,We waren dominant in het eerste half uur. De 3-0 hing in de lucht, maar we speelden te snel de lange bal”, vond Jans.

Direct na rust kwam Heerenveen terug in de wedstrijd. Mitchell te Vrede draaide knap weg en schoot beheerst raak. Niet veel later moesten de bezoekers verder met tien man. Joey van den Berg ging volgens scheidsrechter Martin van de Kerkhof dusdanig in de fout, dat de arbiter hem de rode kaart toonde. Niet veel later kreeg Zwolle ook een penalty mee. Lucas Bijker beroerde de bal met de hand in het strafschopgebied. Zodoende kon Van Polen zijn tweede treffer van de avond maken vanaf de strafschopstip. Zwolle speelde daarna tegen de tien bezoekers wat slordig, toch kon de thuisploeg verder uitlopen. Heerenveen-doelman Erwin Mulder ging in de fout met een terugspeelbal. Lars Veldwijk pikte de bal op en gunde Wout Brama ook een treffer. ,,Ik heb mijn gemiddelde weer gehaald”, lachte Brama. Nadat Jerry St. Juste namens Heerenveen nog een doelpunt maakte, was het Stef Nijland die de eindstand op de scorebord bracht. Een fraaie assist van Gustavo Hebling werd door Nijland beheerst binnengeschoten. ,, Ik heb niks gezien bij die rode kaart maar het heeft ons wel ontzettend geholpen. Een geweldige start in een mooi decor”, constateerde Jans tevreden.

Volgende week zondag komt PEC Zwolle opnieuw in actie. Om 14.30 uur is FC Utrecht de tegenstander.

PEC Zwolle – sc Heerenveen 5-2 (2-0).
Toeschouwers: 12.320
Scheidsrechter: Van de Kerkhof
Rode kaart: 49. Van den Berg (SC Heerenveen)
Gele kaarten: Nijland, Marcellis (PEC Zwolle), Van den Boomen, Mulder, Bijker (SC Heerenveen)

PEC Zwolle: Van der Hart, Marcellis, Lam, Bouy, Van Polen, Ehizibue (63. Becker), Dekker (69. Marinus), Brama (80. Hebling), Menig, Veldwijk, Nijland

sc Heerenveen: Mulder, Van Anholt, Van de Berg, Otigba, Bijker, Thorsby (38. Van Aken), Cavlan, Van den Boomen (38. St. Juste), Zeneli, Te Vrede (80. Slagveer), Larsson

12. Marcellis 1-0