Nieuws uit ZwollePEC ZwolleVoetbalVoorpagina

PEC Zwolle krijgt sanctie vanwege wanordelijkheden

Zwolle – Pec Zwolle krijgt een geldboete van € 10.000,- waarvan € 5.000,- voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van PEC Zwolle bij gelegenheid van de wedstrijden PEC Zwolle – Heracles Almelo d.d. 23 oktober 2021 en PEC Zwolle – SC Cambuur d.d. 6 november 2021, te weten: het afsteken van vuurwerk, het gooien van bekers met vloeistof en voorwerpen richting het speelveld.

Tuchtrechtelijke aansprakelijkheid wanordelijkheden

Betaald voetbal organisaties (bvo’s) kunnen tuchtrechtelijk aansprakelijk zijn voor wanordelijkheden door hun aanhang in en rondom de stadions, zoals bijvoorbeeld spreekkoren of het afsteken en gooien van vuurwerk. Of een bvo hiervoor aansprakelijk is hangt af van in hoeverre zij aan kan tonen dat zij voor, tijdens en na een wedstrijd alle nodige maatregelen heeft getroffen om de betreffende wanordelijkheden te voorkomen of tegen te gaan. Indien de onafhankelijke aanklager betaald voetbal na onderzoek van oordeel is dat het gaat om wanordelijkheden waarvoor een bvo aansprakelijk is, kan zij de bvo een schikkingsvoorstel doen of de zaak voorleggen aan de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal.

Indien een bvo een schikkingsvoorstel van de aanklager niet accepteert wordt de zaak eveneens behandeld door de tuchtcommissie. De hoogte van de door de tuchtrechtelijke organen opgelegde sancties is gebaseerd op een interne straftoemetingsrichtlijn, die ieder seizoen wordt vastgesteld door de aanklager en bekend is bij de bvo’s. Vanwege de financiële gevolgen van de maatregelen omtrent het Covid-19 virus voor bvo’s past de aanklager sinds april 2020 een algemene korting toe op geldboetes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button