Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

PEC Zwolle boekt kostbare zege op Fortuna

Foto's ©Jelle Muller PEC.nu

Zwolle – PEC Zwolle heeft in een tumultueus potje een belangrijke overwinning geboekt. In het volgepakte MAC3PARK stadion wordt concurrent Fortuna Sittard met 3-1 verslagen. Mustafa Saymak, Illias Bel Hassani en Lennart Thy zorgen met hun doelpunten voor een uiterst kostbare driepunter.

Voorsprong PEC Zwolle

Bij de aftrap bleven de voetballers een minuut lang stil op het veld staan. Ze vroegen hiermee aandacht voor het racismeprobleem. Niet veel later werd het spel stilgelegd, omdat er vuurwerk werd afgestoken dat op het veld terechtkwam. Na de hervatting was er viel er gelukkig wel snel wat te juichen voor PEC Zwolle, dat voor het eerst sinds lange tijd zelf de eerste goal van de wedstrijd maakte. Mustafa Saymak schoot de bal knap raak, nadat Reza Ghoochannejhad een lange bal van Gustavo Hamer prima terug legde. Het knotsgekke begin was de opmaat voor een prima eerste half uur, waarin de thuisploeg verzuimde afstand te nemen. Saymak moest rond die periode het veld verlaten met een blessure, wat zorgde voor een kentering in het spelbeeld. Fortuna ging wat aanvallender denken, maar doelman Michael Zetterer hoefde zich nauwelijks in te spannen.

VAR grijpt twee keer in

Vlak voor rust moest de videoscheidsrechter in actie komen, nadat Amadou Ciss natrapte bij Sai van Wermeskerken. Het leverde de Fortunees een rode kaart op en PEC Zwolle een numeriek voordeel. Voor rust viel de gewenste tweede treffer echter niet. In de tweede helft slaagde PEC Zwolle er niet in om dat voordeel alsnog uit te buiten, al was onder meer Vito van Crooij nog wel dichtbij. Na een klein uur spelen was het namelijk opnieuw de VAR die handelend optrad. PEC Zwolle-spits Ghoochannejhad zou te hard zijn doorgegaan op een Fortuna-speler en kreeg daarvoor van scheidsrechter Joey Kooij ook de rode kaart.

Tweede goal

Hierna leek PEC Zwolle het even kwijt en datzelfde gold voor arbiter Kooij, die de ene overtreding wel bestrafte, de andere niet en zichtbaar moeite had om het spel te leiden, tot frustratie aan beide kanten. Ondanks dat PEC Zwolle door de rode kaart even van streek was, bleef het jagen op de 2-0. Die kwam er via invaller Illias Bel Hassani, na een steekbal van Pelle Clement. In het laatste kwartier konden de mannen van trainer John Stegeman verder afstand nemen, maar Van Crooij en Gustavo Hamer kreeg de bal niet langs Fortuna-goalie Alexei Koselev. Ook de Limburgers kregen nog flinke kansen, maar Michael Zetterer, die zijn debuut maakte onder de lat, leek zijn doel schoon te houden. Leek, want een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd kopte invaller Vitalie Damascan de 2-1 binnen. Verder liet PEC Zwolle het niet komen. In blessuretijd werd het via Lennart Thy, die pas twee minuten in het veld stond, zelfs nog 3-1, waarna er alsnog een feestje gevierd kon worden met de aanhang.

Volgende week zondag reist PEC Zwolle af naar De Kuip in Rotterdam voor het duel met Feyenoord. De aftrap is om 16:45 uur.

PEC Zwolle – Fortuna Sittard 3-1 (1-0)

Toeschouwers: 13.912

Scheidsrechter: Kooij

Rode kaarten: 42. Ciss (Fortuna Sittard), 57. Ghoochannejhad (PEC Zwolle)

Gele kaarten: Dekker, Van Crooij (PEC Zwolle), Hofland en Harries (Fortuna Sittard)

Opstellingen:

PEC Zwolle: Zetterer, Van Wermeskerken, Lam, Lachman, Van Polen (72. Johnsen), Dekker, Clement, Saymak (28. Bel Hassani), Hamer, Van Crooij (90+1. Thy), Ghoochannejhad

Fortuna Sittard: Koselev, Essers, Angha, Harries (66. Damascan), Cox, Smeets (81. Carbonell), Tekie, Passlack, Diemers, Ciss, Sambou (72. Karjalainen)

Scoreverloop:

4. Saymak 1-0

65. Bel Hassani 2-0

89. Damascan 2-1

90+4. Thy 3-1

Gerelateerde artikelen

Back to top button