Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Patiënten Isala houden zelf voedingswaarden bij met Voeding app

Zwolle – Isala heeft de Eiwit app, waarbij patiënten zelf hun eiwitbehoefte bijhouden, doorontwikkeld naar de Isala Voeding app. Met de nieuwe app kunnen patiënten naast eiwit ook andere voedingswaarden bijhouden, zoals vocht, zout, koolhydraten. Daardoor krijgt een patiënt bij ziekte meer regie over zijn of haar voedingsgebruik.

De Voeding app vervangt de Eiwit app, die begin 2018 is gelanceerd. Patiënten kunnen nu bijhouden hoeveel ze binnen krijgen van:

  • Eiwit
  • Kalium
  • Natrium
  • Zout
  • Vocht
  • Energie
  • Fosfaat
  • Koolhydraat

Isala diëtist Nynke Wiersma: ‘Met de Voeding app hebben patiënten meer inzicht in het voedingspatroon. Iemand wordt bewuster van de juiste voeding en kan zelf gemakkelijk een gewenste hoeveelheid van een voedingstof bijhouden. Zo kun je beter en sneller je doel behalen rondom een dieet. Als diëtist krijgen we completere informatie, waarop we gerichter kunnen bijsturen bijvoorbeeld met medicatie. Daarnaast werkt de app efficiënter. Verpleegkundigen hoeven bijvoorbeeld geen lijsten aan bed van een patiënt meer bij te houden wat iemand heeft gegeten. Dat kunnen patiënten nu zelf.’

Voedingsbehoefte

In de Voeding app voegen patiënten per maaltijdmoment producten toe die zij hebben gebruikt. Ze kunnen kiezen uit een lijst van het Isala assortiment, met daarin ruim 200 producten. Patiënten kunnen ook eigen etenswaren hier aan toevoegen. De app telt automatisch de (mili)grammen of milliliters van de voedingswaarden op. Een schuifbalkje geeft aan hoe dicht iemand bij zijn of haar doel is: je ideale voedingsbehoefte.

Bredere inzet mogelijk

De Isala Eiwit app had als belangrijkste doel om patiënten te stimuleren voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwit zorgt ervoor dat iemand sneller herstelt. De Isala Voeding app is nu breder inzetbaar dan alleen ondervoeding of het risico daarop. De nieuwe app kan bijvoorbeeld gebruikt worden op de afdeling Cardiologie, waar patiënten een vochtbeperking en een natriumbeperking hebben. Bij Maag- darm, leverziekten helpt het patiënten met levercirrose bij een energie- en eiwitverrijkt natriumbeperkt dieet. Bij patiënten met ondervoeding in combinatie met diabetes kan ook de koolhydraatinname inzichtelijk gemaakt worden.

Gebruik van de app

De Voeding app geeft geen dieetadvies, maar registreert de inname en de bijbehorende doelen. Het gebruik van de app ondersteunt de patiënt tijdens ziekte en/of herstel, maar is geen vervanging van de diëtist in het ziekenhuis. Alle patiënten krijgen de gebruikelijke zorg en hulp. Het gebruik van de app gebeurt na overleg met de Isala diëtist. De Isala Voeding app is gratis te downloaden in de stores voor Android of iOS.

Gerelateerde artikelen

Back to top button