Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Pathé De Kroon neemt afscheid met klassiekers en expositie

Zwolle – In december sluit Pathé de deuren van Cinema De Kroon om te verhuizen naar de fraaie, nieuwe bioscoop Pathé Zwolle. De oude bioscoop neemt in november feestelijk afscheid met de expositie Herinneringen aan Cinema De Kroon en de vertoning van de succesvolle klassiekers West Side Story en publiekskeuze Gladiator.

Filmtickets

De expositie laat de geschiedenis van de bioscoop zien van 1911 tot heden. De expositie is in november voor bezoekers gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bioscoop.

Dennis Tulleken, manager Pathé De Kroon: “Elke Zwollenaar heeft wel een mooie, persoonlijke herinnering aan Cinema De Kroon. Of het nu aan het eerste bezoek als kind was of de eerste kus. Of aan een van de feestelijke premières, zoals die van De Schippers van de Kameleon met hoofdrolspelers Jos en Koen van der Donk, De Brief voor de Koning met titelsongzanger Jan Smit of De Hel van ’63 met Elfstedenwinnaar Reinier Paping. Of recent, de Pathé Ladies Night op 16 september met Bridget Jones’s Baby, de grootste en best bezochte ooit in Pathé De Kroon. Of wellicht aan Gooische Vrouwen 2, de best bezochte film van Pathé De Kroon. We vragen bezoekers hun mooiste herinneringen achter te laten. De leukste inzending maakt kans op een mooie prijs.

FILMPROGRAMMA NOVEMBER: SUCCESVOLLE EN GELIEFDE KLASSIEKERS

West Side Story (1961) : zo 20 nov, 16.00 uur

Winnaar van tien Oscars, onder meer voor beste film

Klassieker uit 1961. In New York nemen de rivaliserende straatbendes Jets en Sharks het tegen elkaar op, en tijdens de strijd wordt een Jet verliefd op een Sharksmeisje.

De New Yorkse buurtbendes The Jets en The Sharks bestrijden elkaar op leven en dood. Wanneer een ex-lid van de Jets verliefd wordt op de zus (Natalie Wood) van de Sharks-aanvoerder, zijn de rapen gaar. Een van de grote Hollywood-musicals, vooral door de songs van Stephen Sondheim en de muziek van Leonard Bernstein.

West Side Story sleepte maar liefst tien Oscars in de wacht, waaronder die voor beste film, beste bijrollen en beste camerawerk. De choreografie van Jerome Robbins kreeg een speciale Oscar voor beste choreografie. Regisseur Robert Wise gebruikte niet al te opwindende dialogen voor zijn adaptatie van Shakesepares beroemde ‘Romeo en Julia’, maar niemand die dat bezwaarlijk vond.

De strijd tussen de Puertoricaanse immigrantenjongeren van The Sharks en hun ‘oorspronkelijke’ New Yorkse rivalen The Jets wordt voornamelijk via zang en dans in beeld gebracht zoals het een musical betaamt. Actrices Rita Moreno en Natalie Wood schitteren als elkaar rivalen en de muziek van Leonard Bernstein – gedeeltelijk geschreven in een afwijkende vijfkwartsmaat – geeft de film een opwindende vaart. Songs als ‘Maria’, ‘Tonight’, ‘America’en ‘I Feel Pretty’ werden wereldhits. West Side Story is opgenomen in de Top 100 (nr. 41) van allerbeste films aller tijden van het American Film Institute.

De film is onlangs gerestaureerd, waardoor de indrukwekkende breedbeeldopnamen (70mm) en felle kleuren weer tot hun recht komen.

Filmtickets

Gladiator:  zo 27 nov, 16.00 uur

winnaar van vijf Oscars, onder meer voor beste film en beste acteur.

Episch spektakelstuk met Russell Crowe als generaal Maxiums, die wordt gedegradeerd tot slaaf en zich als gladiator terugvecht naar Rome

Keizer Marcus Aurelius beschouwt zijn beste generaal Maximus als een zoon. Wanneer Marcus’ jaloerse zoon Commodus hoort dat zijn vader niet hem maar Maximus als troonopvolger wil aanstellen vermoordt hij zijn vader en geeft hij opdracht Maximus te executeren. Deze weet aan de dood te ontsnappen, maar wordt verkocht als slaaf. In de gladiatorschool van Proximo ontwikkelt hij zich tot een ware vechtmachine, die zich keer op keer staande weet te houden in het Colosseum. Om alsnog wraak te kunnen nemen moet hij de sympathie van het Romeinse volk winnen. Zij is namelijk het enige dat machtiger is dan Commodus, de nieuwe keizer.

Van de vele Oscarnominaties die Gladiator ontving werden er vijf verzilverd, waaronder die voor Beste Film en Beste Mannelijke Hoofdrol voor Russell Crowe. Ridley Scott verloor in de categorie Beste Regie van Steven Soderbergh.

Filmtickets
Pathé Bioscoop Katwolderplein
Pathé Bioscoop Katwolderplein

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button