112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Pas op voor vallende takken door zomerstorm Francis

Francis is officiële zomerstorm

Zwolle – Langs onze kust heeft dinsdagavond tussen 21:00 en 22:00 gemiddeld windkracht 9 gestaan in IJmuiden, wat betekent dat ook in ons land Francis nu een zomerstorm is. Weerplaza meldt dat het tot halverwege de komende ochtend nog enige tijd kan stormen aan onze westkust.

Officieel zomerstorm, eerste met een naam

Langs onze kust stond dinsdagavond, gemiddeld over een héél uurvak, windkracht 9. Dat betekent dat Francis in ons land officieel als storm de boeken in gaat. Omdat we nog in de meteorologische zomer zitten, mag deze storm als zomerstorm worden bestempeld. Volgens de verwachting is dinsdag zeker tot halverwege de ochtend pal aan zee kans op storm. In de loop van dinsdagochtend en -middag neemt de wind geleidelijk vanuit het zuidwesten in kracht af, maar zeker op de Wadden blijft het tot dinsdagavond nog onstuimig. Sinds vorig najaar krijgen stormen van betekenis in het westen van Europa een naam. Daardoor is storm Francis de eerste zomerstorm in ons land met een naam.

 

Met de bomen nog volop in het blad is het oppassen op de weg, vooral dinsdagochtend en -middag.

Archieffoto

Oppassen voor zware windstoten

In het hele land zijn zware windstoten van 75 tot 90 km/uur mogelijk, langs de kust kunnen zelfs windstoten tot 110 km/uur voorkomen. Met de bomen nog volop in het blad is het oppassen op de weg, vooral dinsdagochtend en -middag. Bomen kunnen door het vele blad vrij makkelijk omvallen en volgens Weerplaza kunnen door de droogte van de afgelopen weken takken gemakkelijk afbreken.

Eerste zomerstorm in ruim een jaar

Het is ruim een jaar geleden dat we in ons land met een zomerstorm te maken hebben gehad. Vorig jaar stormde het op 10 augustus enige tijd langs onze westkust. Die zomerstorm zorgde lokaal voor flinke schade, onder andere het stadion van AZ stortte toen deels in.

Zomerstormen zijn doorgaans minder heftig dan de exemplaren in het najaar, winter en vroege voorjaar, al kunnen zomerstormen soms ook heftig uitpakken. Op 25 juli 2015 was code rood van kracht en als gevolg van schade door zware windstoten kwamen meerdere mensen om het leven. De zwaarste zomerstorm was op 26/27 augustus 1912. Toen werd in Hoek van Holland een windstoot van 148 km/uur gemeten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button