Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleUncategorizedVoorpagina

Parijse stadsgezichten, terrassen en cafés? ‘Van Gogh tot Cremer’ in de Fundatie

Stap in de wereld van de Nederlandse kunstenaars die in de eerste helft van de vorige eeuw in Parijs leefden en werkten.

Museum de Fundatie opent morgen (zaterdag 13 september 2014)  de tentoonstelling ‘Van Gogh tot Cremer – Nederlandse Kunstenaars in Parijs’. In deze nieuwe tentoonstelling staat de stroom van Nederlandse kunstenaars richting Parijs centraal, die eind 19de eeuw op gang kwam en duurde tot en met de jaren ’50. Honderden schilders, beeldhouwers en tekenaars uit Nederland – Vincent van Gogh, Kees van Dongen, John Rädecker, Piet Mondriaan, Charlotte van Pallandt, Karel Appel, Jan Cremer en vele anderen – verbleven in die periode voor korte of langere tijd in Parijs.

Montmatre en Montparnasse: van stadsinspiratie tot internationale avant-garde

Er was een duidelijke tweedeling te zien in de kunstgemeenschap van Parijs. Armlastige kunstenaars woonden in ‘hutjes’ in de bekende levendige wijk Montmatre. De stadstaferelen waren voor deze groep vaak een inspiratie voor hun schilderwerk. De andere meer kapitaalkrachtige groep kunstenaars vestigde zich in Montparnasse. Hier komt dan ook het werk van vernieuwers vandaag zoals Mondriaan, Van Doesburg en Appel.

Bij terugkeer naar Nederland nam iedereen in zijn werk een stukje Parijs met zich mee.Daarmee geeft de tentoonstelling in de Fundatie behalve een overzicht van het Nederlandse modernisme ook een veelzijdig portret van Parijs als kunsthoofdstad van de wereld.

Museum de Fundatie is op de Open Monumentendag (zaterdag 13 september) gratis toegankelijk. 

website Museum de Fundatie

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button