KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Extinction Rebellion houdt ‘die-in’ op de Grote Markt in solidariteit met klimaatslachtoffers over de hele wereld

Zwolle – Wanneer om 12:00 het luchtalarm getest wordt, vielen de leden van klimaatbeweging Extinction Rebellion ‘dood’ neer op het marktplein. Met deze zogehete ‘die-in’ willen zij laten zien dat het alarm wat hen betreft geen test is, omdat we ons echt in een crisis bevinden. “Wanneer we niks doen om klimaatverandering tegen te gaan, zullen er steeds meer doden vallen”, aldus Extinction Rebellion. Deze klimaatslachtoffers zijn er nu al, alleen nog niet zo zeer in Nederland. Extinction Rebellion wil daarom tijdens deze actie aandacht vragen voor klimaatongelijkheid.

Wat is klimaatongelijkheid?

“Klimaatongelijkheid is het feit dat rijke landen, zoals Nederland, verreweg de meeste uitstoot en vervuiling veroorzaken en dat arme landen, zoals India en Mozambique daar de ergste gevolgen van meemaken.” Maar klimaatongelijkheid is ook dichter bij huis tespotten volgens de leden van XR. “Vorig jaar heeft de VN een rapport geschreven over Nederland, waarin stond dat de klimaatverandering een nog grotere impact heeft op mensen die een lagere sociaal- en economische positie hebben in de maatschappij. Doordat zij meestal in grote steden wonen, ondervinden zij de meeste hinder van geluidoverlast en luchtvervuiling.” Klimaatongelijkheid zien we ook wanneer westerse bedrijven klimaatschade veroorzaken in ontwikkelingslanden en daar mee weg komen.
Zo heeft Shell veel landbouwgrond in Nigeria onbruikbaar gemaakt door het veroorzaken van verschillende olielekken, met vergaande gevolgen voor de bewoners. Een ander voorbeeld is de bomenkap in het Amazonewoud, waarmee het thuis wordt vernietigd van de inheemse bevolking.

Oproep aan Zwols publiek om zich aan te sluiten

Tijdens de actie werden er gesprekken gevoerd met voorbijgangers over de klimaatcrisis en het uit balans raken van ons ecosysteem. “Wij merken dat we niet de enigen zijn die ons zorgen maken. Bijna iedereen die we spreken, ziet dat het de verkeerde kant op gaat en wil dat de overheid actie onderneemt.” Geïnteresseerden worden uitgenodigd voor een online presentatie over de klimaatcrisis en wat Extinction Rebellion daar tegen wil doen. Deze vindt elke zondag om 14:00 plaats en is gratis bij te wonen via de website: https://extinctionrebellion.nl/events/ “Mensen denken vaak dat Extinction Rebellion een hele exclusieve club is en dat je links, hippie, jong of hoogopgeleid moet zijn om erbij te horen. Maar dat zijn we juist niet. We zijn mensen uit alle hoeken van de samenleving en iedereen is welkom”.

Verantwoordelijkheid Nederlandse regering

Extinction Rebellion vindt dat de Nederlandse overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen en meer geld moet geven aan ontwikkelingslanden om de klimaatschade te herstellen die zij mede hebben veroorzaakt. Volgens een onderzoek van Oxfam Novib produceert iemand uit de rijkste tien procent in India gemiddeld een vierde van de CO2- uistoot van iemand uit de armste helft van de inwoners van de VS. Een onderzoek van Milieu Centraal toonde aan dat de gemiddelde Nederlander drie keer zoveel CO2 uitstoot als de gemiddelde wereldburger. Daarom is het, volgens XR, zaak dat Nederland sneller CO2 neutraal wordt dan landen die minder hebben bijgedragen aan het klimaatprobleem. Daaruit concluderen ze dat 2050, het jaar dat de Nederlandse
overheid klimaatneutraal wil zijn, veel te laat is. “Wij eisen dat we naar netto nul gaan in 2025.”

Klimaatrechtvaardigheid in ieders belang

“Het oplossen van de klimaatcrisis op een rechtvaardige manier is in ieders belang”, zegt Extinction Rebellion. “De klimaatontwrichting in ontwikkelingslanden zal enorme vluchtelingenstromen tot gevolg hebben. De extreme weersomstandigheden die mislukte oogsten veroorzaken in die landen, zullen ook resulteren in voedseltekorten in ons land. Veel van ons voedsel wordt namelijk geïmporteerd.” De actie wordt ingeleid met een speech waarin wordt opgeroepen tot een rechtvaardig klimaatbeleid. “Gelijkheid en solidariteit zijn de basis van een gezonde samenleving”, klinkt er door de megafoon.

Gerelateerde artikelen

Back to top button