EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Oude stations-HEMA en -Bruna krijgen horeca invulling

Door: Geert Reitsema

Zwolle – Het stationsgebouw in Zwolle wordt komend jaar verbouwd. Vanaf eind 2019 tot het derde kwartaal van  2020 worden de ruimtes binnen het gebouw aangepakt om plaats te maken voor stationshoreca en toiletfaciliteiten. Tot die tijd wordt het wachten voor de reiziger verzacht door een kunst- / cultuurproject. Dat vertelde Senior ontwikkelaar van NS Stations, Earde Jepma, tijdens de Spoorzone bijeenkomst woensdagavond.

De HEMA in het stationsgebouw sloot enkele weken geleden haar deuren. De locatie wordt opgevuld met stationshoreca van Smullers en Julia’s. Deze zaken zitten nu nog in de flexibele units naast het station. Door de herontwikkeling van het stationsgebied, gaat die huisvesting verdwijnen en moeten de eettentjes verhuizen. Bij de nieuwe plek van Julia’s en Smullers komen ook toiletfaciliteiten voor de reizigers en worden ruimtes gemaakt voor de treinvervoerders NS en Blauwnet.

Nieuwe inrichting stationsgebouw Zwolle. Gereed derde kwartaal 2020.
De ruimte waarin voorheen de Bruna zat staat al geruime tijd leeg. Maar daar gaat op korte termijn verandering in komen. – Foto: © Peter Denekamp

Bruna locatie

Nog meer verbouwing, binnenkort, een eindje verderop in het stationsgebouw. De ruimte waar de Bruna in zat gaat volledig op de schop en krijgt ook een horecabestemming. De stationshal wordt omgetoverd tot een ‘kamer voor de stad.

Totdat dit gerealiseerd is gaat de projectgroep Loco Motief in 2019 tijdelijk op de oude Bruna locatie een project uitvoeren. Reizigers kunnen hier tijdens het wachten genieten van kunst en cultuur. Gooitske Zeilstra is één van de initiatiefneemsters van het project: “Het is dus geen kunstproject! Dat er kunstprojecten komen, dat zou kunnen. Maar wij zijn op zoek naar mensen die voor 1 dag een programma willen maken”.

De verbouwingen in het stationsgebouw hebben impact op de buitenzijde. De nieuwe indeling met meerdere horecazaken en andere ruimten vraagt om meer deuren. Het stationsgebouw dat nu nog veel ramen kent, zal door de aanpassingen een ander gevelaanzicht krijgen. Maar zo drukt ontwikkelaar Earde Jepma de aanwezigen op het hart: “Elke stap van de verbouwing gaat in overleg met monumentenzorg, het stationsgebouw is immers een rijksmonument.”

Eind 2020 moet alles klaar zijn.

Het 150 jaar oude stationsgebouw van Zwolle is een rijksmonument.

Senior ontwikkelaar van NS Stations, Earde Jepma

Gerelateerde artikelen

Back to top button